România are cel mai mic număr de firme nou înființate din Uniunea Europeană, în ultimele trei luni

România are cel mai mic număr de firme nou înființate din Uniunea Europeană, în ultimele trei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2021

Numărul de falimente ale companiilor din Uniunea Europeană (UE) a crescut cu 24% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Totuși, înregistrarea de noi companii a crescut și cu 53% în această perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele au fost publicate pe 25 august de institutul de statistică al UE, Eurostat, indică faptul că „aceste comparații anuale arată că numărul înregistrărilor de noi companii a crescut cu 53% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu anul precedent, în timp ce numărul falimentelor înregistrate a crescut 24 la sută”, arată g4media.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Eurostat subliniază că, în aceste statistici, s-a înregistrat o scădere a falimentelor în primele două trimestre ale anului 2020, când a început pandemia de COVID-19, iar scăderea mai pronunțată s-a datorat „măsurilor guvernamentale de sprijinire a companiilor în timpul crizei, care au permis companiilor evitarea acestui scenariu.

În variația trimestrială, oficiul statistic constată că, în al doilea trimestru al anului 2021, falimentele declarate în UE au crescut cu 1,8% față de primele luni ale acestui an, în timp ce înregistrările de noi companii au crescut cu 5,3% față de trimestrul anterior.

În general, potrivit Eurostat, a existat o „tendință de scădere a numărului de declarații de faliment”, deși cu unele creșteri între 2017 și 2019, care au loc și acum.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Și după „scăderi considerabile în primul și al doilea trimestru al anului 2020” legate de măsurile fiscale adoptate de țări pentru a evita efectele economice ale pandemiei, „numărul declarațiilor de faliment a urmat apoi o tendință ascendentă de la al treilea trimestru al anului 2020, care a continuat și în al doilea trimestru al anului 2021”, spune Eurostat.

În ceea ce privește numărul de noi înregistrări de companii, acesta a crescut în UE din 2015 până la sfârșitul anului 2019, potrivit Eurostat, care subliniază că „tendința a fost întreruptă de o scădere în primul și al doilea trimestru al anului 2020, pentru a se recupera din nou în al treilea trimestru al anului 2020”.

„A existat o ușoară scădere în al patrulea trimestru al anului 2020. Numărul înregistrărilor a arătat apoi o creștere foarte ușoară în primul trimestru al anului 2021 și o creștere mai vizibilă în al doilea trimestru al anului 2021”, adaugă raportul.

Portugalia, pe locul al doilea

Dintre statele membre, din datele disponibile pentru al doilea trimestru al anului 2021, cele mai mari creșteri trimestriale ale înregistrărilor de noi companii au fost observate în Irlanda (+213,6 la sută), Portugalia (+36,1 la sută) și Slovacia (+19,7 la sută), în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Bulgaria, Lituania (ambele -4,1 la sută) și România (-3,5 la sută).

RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe

De asemenea, comparând al doilea trimestru al anului 2021 cu primul trimestru al acestui an, printre țările UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în Lituania (+21,5%), Slovacia (+20,3%) și Estonia (+19,1 la sută), în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în România (-35,5%), Polonia (-30,8%) și Olanda (-6,3%).

În funcție de activitate, biroul de statistică a declarat că, după o scădere accentuată a înregistrărilor de noi companii în toate domeniile economice, în primul și al doilea trimestru al anului 2021, acest număr a crescut în special în activitățile de transport, informare și comunicare, financiar și asigurări.

În ceea ce privește falimentele, în al doilea trimestru al anului 2021 numărul declarațiilor de faliment a crescut în principal în domeniul construcțiilor și serviciilor de informare și comunicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
romania
eurostat