VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare

VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare

Senatorii din comisia de buget au stabilit, marți, că noua referință pentru creditele în lei, calculată în funcție de tranzacții, va înlocui ROBOR și în cazul creditelor în lei aflate în derulare. A fost amendată astfel OUG 19/2019  potrivit unui amendament depus de senatorul ALDE Daniel Zamfir. Forma votată pare să forțeze băncile să scadă dobânzile curente.

Parlament discută modificările aduse OUG 114/2018, prin OUG 19/2019, la finele lunii martie, când a fost amendată și taxa pe activele bancare.

Guvernul a introdus atunci modificări și la legile de protecție a consumatorilor ce vizează contractele de credit. Pentru creditele în lei contractate după 2 mai 2019, dobânda va fi compusă din marjă plus un indice de referință calculat exclusiv pe baza mediei ponderate zilnice a dobânzilor la tranzacțiile interbancare, publicată de BNR, pentru care mai apoi se face o medie aritmetică trimestrială, care se aplică trimestrului următor.

Acest indice este, de regulă, mai redus decât ROBOR la 3 și 6 luni (cele mai frecvente scadențe utilizate de către bănci pentru dobânzile variabile), în condițiile în care tranzacțiile pe care se bazează sunt în proporție de 90% pe termene foarte scurte – overnight până la o săptămână.

VIDEO ULTIMA ORĂ Comisia de buget a avizat proiectul, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care BNR trebuie să aducă în țară rezerva de aur. BNR nu va mai putea ține în străinătate niciun gram de aur CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ Comisia de buget a avizat proiectul, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care BNR trebuie să aducă în țară rezerva de aur. BNR nu va mai putea ține în străinătate niciun gram de aur

Senatorul Daniel Zamfir, membru al comisiei economice, a propus un amendament care a fost aprobat astăzi, în cele din urmă, în raportul final de adoptare al Comisiei de buget, deși președintele PSD al Comisiei, Viorel Arcaș, s-a abținut.

Potrivit acestor prevederi, noul indice ar urma să se aplice și creditelor în derulare:

„(1) Prevederile articolului II și III intră în vigoare de la data de 2 mai 2019 și se aplică și creditelor acordate consumatorilor după această dată.

(2) Pentru echilibrarea riscurilro contractuale, prevederile art. II și III se aplică și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) (2 mai - n. red.). 

(3) În termen de 60 de zile, instituția de credit are obligația să propună debitorului adaptarea contractului. După expirarea acestui termen, prin notificarea debitorului, făcută în forma prevăzută de lege, efectele contractului sunt suspendate de drept, până la momentul adaptării contractului.

VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare
VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare
VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare

Articolele II și III sunt cele referitoare la noul mod de calcul al dobânzilor la lei, care modifică OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori și OUG 52/2016 privind creditele ipotecare.

Reprezentanții băncilor și opoziției au susținut ca modificarea contractelor să se facă ”prin acordul părților”, dar senatorii puterii au respins amendarea. 

EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numele CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numele

Și Guvernul a vrut, inițial, să modifice contractele în derulare prin raportarea la noul indice de variație, însă a renunțat la intenție după discuțiile cu băncile, care au acuzat cheltuieli administrative ridicate cu modificarea a milioane de contracte.

Pe de altă parte, amendamentul lui Zamfir pare mai rău pentru bănci decât ce propuseseră Guvernul. Astfel, în forma adoptată de Comisia economică nu există precizarea expresă că marja fixă existentă acum în contracte se modifică (în sus) pentru a compensa diferența dintre ROBOR și noul indice și nici vreo prevedere privind implementarea automată prin acceptare tacită a actelor adiționale ce ar trebui să fie emise de către bănci, după expirarea termenului de transpunere.

Mai mult, ultimele două alineate din amendamentul lui Zamfir sugerează că băncile sunt obligate să-și convingă clienții să fie de acord cu noile modificări în termen de 60 de zile, altfel contractele vor fi suspendate. Dar consumatorii nu vor vedea niciun beneficiu imediat, adică rate mai mici, decât dacă marja băncii rămâne la același nivel din prezent, situație în care dobânzile ar scădea cu circa 0,5 puncte procentuale, potrivit calculelor de Profit.ro pe baza datelor din primul trimestru.

Pentru ca amendamentul votat de Comisia economică să intre în vigoare, acesta trebuie votat și de plenul Senatului, precum și de cel al Camerei Deputaților, și legea de adoptare a Ordonanței să fie promulgată de Președinte.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
crestere dobanda credite
oug 114
modificare oug 114
robor
modificare robor
credite in lei