Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: "Cum amânați?" "Cu grijă!"

Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: "Cum amânați?" "Cu grijă!"
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 18 oct 2017

Split TVA va fi aplicat de anul viitor doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, iar impozitul pe venituri va scădea de la 16% la 10%, cum prevede programul de guvernare, a anunțat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care susține guvernarea, fără a putea însă să asigure că și impozitul pe dividende va fi eliminat, așa cum era promis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Deciziile au fost luate în ședința de astăzi a coaliției privind proiectul de buget pe anul viitor.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În septembrie, Profit.ro a anunțat că proiectul care schimbă Codul Fiscal nu mai prevede, în forma aprobată de Guvern, eliminarea impozitului pe dividende, în prezent de 5%, și nici facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole.

FOTO După ce vameșii români au oprit peste 41.000 sticle de \ CITEȘTE ȘI FOTO După ce vameșii români au oprit peste 41.000 sticle de "Șampanie sovietică", Direcția Regională i-a băgat în training

Politicienii au discutat și despre posibilitatea ca sumele vărsate cu titlu de cotizații la Pilonul II de pensii fie opționale, dar așteaptă răspunsul în acest sens al ASF.

În același timp, întrebat dacă Guvernul va majora salariile bugetarilor din ianuarie, Tăriceanu a răspuns că "este o întrebare prea amplă", nedorind să răspundă concret.

El a admis însă că Legea pensiilor, care ar trebui să urce veniturile pensionarilor, nu va intra în dezbatere parlamentară în acest an, cu argumentul că este un act normativ extrem de complicat și de stufos, punctul de pensie urmând să crească la 1.100 de lei, dar din iulie 2018.

VIDEO Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, ucisă de explozia unui dispozitiv plasat în mașina sa CITEȘTE ȘI VIDEO Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, ucisă de explozia unui dispozitiv plasat în mașina sa

Întrebat cum s-a ajuns la această decizie de amânare a Legii pensiilor cel puțin cu 1 an, din moment ce promisiunea era că actul normativ va fi finalizată anul acesta, liderul ALDE a răspuns: ”Cu grijă”.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut că noua lege a pensiilor nu este prinsă în bugetul pentru 2018, spunând că nu este obligatoriu ca aceasta să fie aplicată de anul viitor.

Legat de plata defalcată a TVA, Tăriceanu a arătat că sistemul va fi obligatoriu doar pentru anumite firme.

”(Split TVA - n. red.) se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici și pentru societățile care sunt în insolvență. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmărește să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul ședinței coaliției.

FOTO Lipsa banilor din spitalele de stat îi determină pe medici să apeleze la opinia publică. Un medic chirurg prezintă cum arată mâna sa după 12 ore de operații la 30 de grade CITEȘTE ȘI FOTO Lipsa banilor din spitalele de stat îi determină pe medici să apeleze la opinia publică. Un medic chirurg prezintă cum arată mâna sa după 12 ore de operații la 30 de grade

Liderul ALDE a precizat că, dacă o companie se redresează din punct de vedere financiar sau dacă își plătește la timp dările către buget, va ieși de sub incidența măsurii split TVA.

”Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA și, de asemenea, cei care au un istoric de rău-platnici și la data de 31 decembrie vom constata că fie obligațiile de plată a TVA, fie celelalte obligații către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA split. Dacă își corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidența acestei măsuri”, a explicat Tăriceanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
tariceanu
impozite