Studiu Adecco: Toate salariile cresc, dar nu cu aceeași viteză. Angajatorii oferă tot mai multe beneficii anumitor categorii de angajați

Studiu Adecco: Toate salariile cresc, dar nu cu aceeași viteză. Angajatorii oferă tot mai multe beneficii anumitor categorii de angajați
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Salariile vor crește și în 2018, cu minim 10% pentru zona industrială în timp ce, pentru angajații din aria de management sau administrativ, lista beneficilor va fi completată de noi servicii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a găsi sau a păstra candidații de care au nevoie, angajatorii oferă, pe lângă creșterile consistente de salarii, beneficii tot mai extinse. În cazul segmentului angajaților din domeniile financiar, legal, HR flexibilitatea programului devine tot mai importantă, arată un sondaj realizat de Adecco. În plus, potrivit observațiilor acestora, candidații refuză, într-o măsură mai mare ca în trecut, anumite poziții dacă angajatorul care le oferă este localizat într-o zonă foarte aglomerată. 

“În 2018, observăm că o serie de beneficii destinate exclusiv programatorilor au început sa se extindă și în alte segmente de activitate: masaj la birou, livrări de coșuri de fructe de câteva ori pe săptămână sau chiar mic dejun la birou, existența spațiilor special amenajate pentru relaxare etc. Ca element <<neobișnuit>>, am întâlnit candidați care doresc să lucreze la birou alături de animalul lor de companie. Pe de altă parte, angajații din domeniul industrial țin foarte mult la transportul asigurat de angajator, doresc să lucreze împreună cu membri ai familiei (părinți, soți, frați/surori) și, pe cât posibil, pe același schimb. Foarte mare succes au angajatorii care oferă suport familiei angajatului prin acces subvenționat sau organizat chiar de aceștia la creșe, afterschools, spații de joacă”, declară Ioana Sanda, Candidates & Service Delivery Manager Adecco România.

ULTIMA ORĂ Avertisment oficial către angajatori: Inspecția Muncii va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația privind transferul contribuțiilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Avertisment oficial către angajatori: Inspecția Muncii va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația privind transferul contribuțiilor

Potrivit Ioanei Sanda, pe parcursul anului 2018, salariul va crește cu circa 10% în zona industrială. Din cauza lipsei acute de personal, nevoia de ore suplimentare crește la rândul ei – fapt ce reprezintă, pentru cei dispuși la un astfel de efort, o oportunitate de mărire a veniturile.

Iașiul urmează exemplul Clujului și Bucureștiului în cazul polarizării veniturilor

Un pol de creștere rapidă este Iași, în special pentru specialiștii IT. “Creșterea rapidă a sectorului IT din acest oraș va provoca cel mai probabil o polarizare accentuată a veniturilor, similară cu cea din Cluj. Cu alte cuvinte, salariile din industrie au rămas foarte aproape de minimul pe economie, în timp ce posturile specializate, cum sunt cele din IT, sunt remunerate de patru ori mai bine și beneficiază de beneficii consistente”, a declarat Paula Rus Staffing Manager - Adecco Romania.

La nivel industrial există diferențe regionale majore, observă experții Adecco. ”Banatul și Transilvania rămân în top la capitolul nivele salariale și beneficii. Prin comparație, Moldova, Dobrogea și sudul României, rămân în zona de minim pe economie și beneficii minime. Există însă și zone industriale din sud unde salariile cresc rapid și se apropie de cele din Ardeal. Argeșul a avut anul trecut una din cele mai mari creșteri pe venit mediu și o dinamică peste media națională. Toate datele arată că, în 2018, dinamica se păstrează și se extinde în Olt și Dolj, mai spune Paula Rus.

Potrivit acesteia, domeniile industriale cu marjă mică de profit înregistrează dificultăți în susținerea activității din cauza creșterii costurilor salariale și disponibilizează sute de oameni, majoritatea cu vârsta de 35 - 40 care, din păcate, nu sunt dispuși să plece către alte zone industriale din țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariile
adecco
beneficii