INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul până în mai

INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul până în mai
scris 28 mar 2018

Directorii firmelor din România se așteaptă la un avans al activității în construcții și comerțul cu amănuntul, până în luna mai, și la o creștere moderată a numărului de salariați în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă, scrie News.ro.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +13%).

”Pentru activitatea de fabricare a băuturilor și cea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendință de creștere accentuată (sold conjunctural +44%, respectiv +43%)”, se arată în comunicat.

Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, cu afaceri în România, deținătorul brandurilor Dulux și Interpon, a vândut divizia de chimicale pentru peste 10 miliarde euro CITEȘTE ȘI Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, cu afaceri în România, deținătorul brandurilor Dulux și Interpon, a vândut divizia de chimicale pentru peste 10 miliarde euro

Pentru prețurile produselor industriale se estimează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%), iar referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcții se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producției (sold conjunctural +24%).

”Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +7%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +23%)”, se arată în comunicat.

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +20%).

”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +8%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%)”, se arată în comunicat.

În sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

”În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +7%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural +12%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
comert
constructii