Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației

Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2023

Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul general al Municipiului București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba despre majorarea cu rata inflației, pe care autoritatea locală o face în fiecare an, până pe 30 aprilie, pentru anul următor. Este vorba despre impozitul pe clădiri și terenuri, pe mașină, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, sancțiunile etc.

EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive

„Se majorează impozitele cu rata inflației, nicio altă majorare”, a explicat și primarul Nicușor Dan, prezent în sală.

Potrivit art. 491 alin. (1) 9i alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia dată de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținand cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat citat de Hotnews.ro

Rareș Hopincă, consilier PSD, a susținut că nu este obligatorie majorarea taxelor.

„Consider că nu este deloc oportun pe fondul crizei financiare să creștem taxele și impozitele locale. Grupul PSD nu va vota majorarea și fac apel la d-voastră să nu votați creșterea taxelor locale, să mai băgăm mâna în buzunarul oamenilor”, a declarat Hopincă.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozite
bucuresti