Timiș: Consilier APIA trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență; acesta a luat bani ca să aprobe un dosar

Timiș: Consilier APIA trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență; acesta a luat bani ca să aprobe un dosar
scris 22 aug 2016

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Timișoara au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, un consilier al APIA acuzat de luare de mită și trafic de influență, acesta pretizând bani pentru aprobarea unui dosar pentru subvenții.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Timișoara l-au trimis, luni, în judecată pe Ioan Romînu, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control la Centrul Local al APIA din Recaș, pentru luare de mită și trafic de influență, acesta fiind în prezent în arest preventiv, scrie News.ro.

În același dosar, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru trafic de influență, și Silviu Popescu, care la data faptei era consilier debutant la APIA Recaș.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”în perioada aprilie – iulie 2016, inculpatul Romînu Ioan, cu ocazia controlului și aprobării dosarului unui fermier, a pretins de la fiul acestuia (denunțător în cauză), cu titlu de mită, o sumă echivalentă cu jumătate din subvenția cuvenită pentru campania aferentă anului 2015, respectiv 22.500 lei”.

Ulterior, cei doi au negociat mita, iar Romînu s-a ”mulțumit” cu suma de 10.000 de lei, pe care a primit-o în data de 28 iulie 2016, moment în care a fost prins în flagrant.

Procurorii mai arată că, ”anterior, în cursul lunii mai 2016, în sediul A.P.I.A. – Centrul Local Recaș, inculpatul Romînu Ioan a pretins și primit cu titlu de mită de la același denunțător suma de 700 lei pentru aprobarea dosarului aferent cererii de plată pentru subvențiile din campania 2016, astfel încât plata să se facă fără probleme”.

ANAF: O multinațională din farma a prejudiciat bugetul cu 10 mil euro. A fost sesizat parchetul CITEȘTE ȘI ANAF: O multinațională din farma a prejudiciat bugetul cu 10 mil euro. A fost sesizat parchetul

Din suma respectivă, consilierul superior și-a luat 100 de lei, iar diferența de 600 de lei i-a dat-o lui Silviu Popescu, la care era repartizat dosarul fermierului.

Potrivit comunicatului DNA, ”în data de 12 iulie 2016, în sediul aceleiași instituții publice, inculpatul Romînu Ioan a pretins și primit de la același denunțător, cu titlu de folos necuvenit, suma de 2.500 lei, invocând faptul că acești bani au fost solicitați de un coleg de-al său pentru a aproba dosarul privind cererea de plată pentru subvenția din campania pe anul 2015”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

viewscnt
Afla mai multe despre
apia
dna