ULTIMA ORĂ CONFIRMARE PSD și PNL au decis să amâne schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Facilitate pentru reabilitarea clădirilor

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE PSD și PNL au decis să amâne schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Facilitate pentru reabilitarea clădirilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 nov 2022

Parlamentarii PSD și PNL au decis astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaților să abroge modificările aduse la Senat Ordonanței 16 a Guvernului (OG16) în ceea ce privește impozitarea proprietății, mișcare anunțată anterior de Profit.ro. După ce la Senat a fost adoptată propunerea Ministerului Finanțelor de a majora baza impozabilă cu 50%, ceea ce ar fi condus în cele mai multe cazuri la o creștere similară a impozitului pe proprietate, pentru proiectul ajuns acum la Camera Deputaților, decizională, deputații din comisia de buget-finanțe au votat abrogarea modificărilor de la Senat și intrarea în vigoare a actualelor prevederi din OG16, de impozitare la o valoare reală, dar abia de la 1 ianuarie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un alt amendament adoptat prevede ca autoritățile locale să poată acorda scutire de impozit pentru cei care își reabilitează clădirile sau investesc în sisteme de producere de energie ori în colectarea și tratarea apelor uzate.

Amendamentele pregătite în acest sens de parlamentarii Coaliției au fost prezentate anterior de către Profit.ro.

Profit News TV organizează, pe 22 noiembrie, Maratonul Fiscalității, cu reprezentanți ai autorităților, ai companiilor de consultanță si audit financiar si ai firmelor de consultanță juridică

Profit.ro a prezentat pe 5 octombrie modificările pregătite la Senat, adoptate de plenul Senatului pe 12 octombrie.

Deși modificările de la Senat au fost introduse de către Ministerul Finanțelor, guvernanții au decis să facă un pas înapoi. 

Majorarea impozitelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu valoarea de piață, este printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.

Important: Baza impozabilă este una foarte redusă în prezent în România și o serie de instituții internaționale au atras atenția asupra acestui aspect. De asemenea, în PNRR este prevăzută introducerea unui mecanism de impozitare la valoarea reală, dar acesta este amânat, pentru a putea asigura sisteme informatice adecvate. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege pentru adoptarea OG16 trebuie să treacă de Camera Deputaților, finală, pas care ar putea avea loc săptămâna aceasta sau săptămâna următoare. Ulterior trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Amendamente au fost formulate de către mai mulți deputați, de la putere, dar și din opoziție, unele dintre acestea fiind propuneri reluate după ce au fost respinse la Camera Deputaților. Din rândul opoziției, cele mai multe amendamente îi aparțin deputatului USR Claudiu Năsui, care solicită abrogarea unei mari părți din prevederile OG16, printre care restricțiile introduse pentru microîntreprinderi sau majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%.

ANAF a verificat până în prezent peste 2.400 de persoane și entități în contextul războiului Rusia-Ucraina. Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi de 280.000 de lei și a confiscat 13,2 milioane lei CITEȘTE ȘI ANAF a verificat până în prezent peste 2.400 de persoane și entități în contextul războiului Rusia-Ucraina. Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi de 280.000 de lei și a confiscat 13,2 milioane lei

Impozitarea proprietății

Politicienii coaliției de guvernare au transmis în ultimele luni mesaje neclare privind un nou sistem de impozitare a caselor, care ar fi urmat să înlocuiască impozitarea actuală a locuințelor, ce ia în calcul materialele de construcție și poziționarea imobilului, cu impozitarea în funcție de o grilă notarială, ceea ce ar fi dus la majorări de impozite în localitățile unde locuințele au prețuri mai mari (cum ar fi orașele mari).

După ce guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat în iulie această măsură, politicienii au început să discute amânarea ei, în contextul în care măsura este considerată nepopulară. Unj alt motiv important pentru o modificare este și nemulțumirea autorităților locale, care afirmă că nu pot trece într-un timp atât de scurt la o impozitare în funcție de valoarea reală, stabilită pe bază de grile notariale.

În acest context, Ministerul Finanțelor a propus în Comisia de buget a Senatului să se renunțe la modificarea din iulie, iar impozitarea locuințelor se se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%. Propunerea Finanțelor a fost adoptată de comisie, controlată de coaliția de guvernare, și votată de plenul Senatului.

După adoptarea de către Senat, în urmă cu circa o lună, politicienii din Coaliție s-au sucit din nou și au decis să renunțe la mecanismul introdus la Senat de Ministerul Finanțelor. Majorarea impozitelor pe locuințe se amână, astfel, pentru 2025, urmând să intre în vigoare cu un an mai devreme față de 2026, cum stabilise Senatul.

Amendamentele PSD și PNL

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE PSD și PNL au decis să amâne schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Facilitate pentru reabilitarea clădirilor

Un alt amendament adoptat cu facilități la impozitarea proprietății

Florin Roman (PNL) a susținut, amendamentul fiind adoptat de Comisie, ca autoritățile locale să poată acorda scutire de impozit pentru cei care își reabilitează clădirile sau investesc în sisteme de producere de energie ori în colectarea și tratarea apelor uzate

"După punctul 106 se introduce un punct nou, punctul 1061, cu următorul cuprins:

1061 – La art. 456: Scutiri, alin.(2), după litera h) se introduce o nouă literă, lit.h1) cu următorul cuprins:

h1) clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu;"

Autor

Florin Roman – deputat PNL: "Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri în funcție de oportunitățile de dezvoltare ale comunităților locale, la un moment dat. Deși se prevede posibilitatea acordării scutirii pentru clădiri noi cu destinație de locuință sau pentru clădiri, în general, la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice, norma trebuie să fie completată cu o prevedere expresă care să stimuleze investițiile ”verzi” în clădirile rezidențiale, atât la edificarea celor noi, cât și la renovarea/reabilitarea/modernizarea celor existente. Propunem, așadar, o nouă posibilitate pentru consiliile locale de a acorda scutiri sau reduceri de impozit pentru clădirile care cuprind investiții de tipul: creșterea eficienței energetice, instalarea de panouri fotovoltaice sau pentru creșterea calității gestiunii apelor uzate (fose septice certificate/omologate ecologic).'

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
impozit locuinte
impozit apartament
microintreprinderi
camera deputatilor
og16
psd
pnl