ULTIMA ORĂ Cota de 2% din impozit direcționată pentru ONG-uri va fi majorată. Guvernul analizează impactul bugetar pentru creștere la 2,5%, 3% sau 3,5%

ULTIMA ORĂ Cota de 2% din impozit direcționată pentru ONG-uri va fi majorată. Guvernul analizează impactul bugetar pentru creștere la 2,5%, 3% sau 3,5%
scris 6 mar 2018

Cota de 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii care poate fi donată către organizații neguvernamentale sau către unități de cult va fi majorată, pentru a compensa astfel reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%. Guvernul analizează, în acest scop, impactul bugetar pe care l-ar avea o majorare a cotei la 2,5%, 3% sau la 3,5%, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Acesta a fost prezent la lucrările comisiei de buget-finanțe din Senat, al cărei președinte a fost și care a respins, cu ministrul de față, un proiect al opoziției prin care cota respectivă de 2% din impozitul pe venit ar fi fost majorată la 3,5%. 

Opoziția cerea această majorare și în condițiile în care impozitul pe venit a fost redus de la 1 ianuarie de la 16% la 10%, iar veniturile ONG-urilor din cota de 2% sunt și ele reduse astfel. 

CITEȘTE ȘI Discount de 10.000 € la ediția limitată BMW X4 “THE ATHLETE”, la dealerul Auto Cobălcescu

Teodorovici a arătat că, până la finele lunii, chiar Guvernul va majora această cotă, premierul Dăncilă având în ultimele săptămâni întâlniri cu asociații și ONG-uri din domeniul asistenței sociale sau sănătății care i-au ridicat această problemă.

Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale CITEȘTE ȘI Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale

”Acest subiect a fost ridicat, această creștere pentru a compensa diferența între 16 și 10% partea de impozit pe venit. Este un lucru normal, pentru că altfel aceste fundații, aceste ONG-uri care au ca principal obiectiv de activitate sprijinirea celor cu nevoi nu pot funcționa, nu pot să asigure ceea ce au ca făcut și scopul pentru care au fost înființate. Noi, ca Minister de Finanțe, vom susține o astfel de creștere”, a spus ministrul Finanțelor.

”S-au făcut mai multe scenarii. Asta am și rugat, să facem un impact de la  2 - 2,5 - 3 - 3,5 (% - n. red.), pentru a vedea exact cât este necesar să creștem pentru a putea compensa diferența aceea de la 16 la 10%”, a precizat Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să decidă asupra procentului final până la finele acestei luni, iar întrebat dacă majorarea se va aplica doar ONG-urilor din domeniul sănătății sau asistenței sociale, ministrul a precizat că el se referă ”în special” la acestea din urmă.

Teodorovici: Formularele online sunt depuse la etajul 2 - nu era o glumă, ci realitate; nu mi-a venit să cred CITEȘTE ȘI Teodorovici: Formularele online sunt depuse la etajul 2 - nu era o glumă, ci realitate; nu mi-a venit să cred

ONG-urile, care se bazează pe fonduri din donații pentru diverse proiecte sociale, au protestat vehement în ultimele săptămâni, după ce unele administrații fiscale au aplicat riguros legea în vigoare, care prevede ca un contribuabil să depună direct sau prin împuternicit declarațiile fiscale, și au cerut că formularele 230 să fie depuse direct de către donatori.

Ministerul Finanțelor a cerut administrațiilor teritoriale ale ANAF să primească formularele 230 centralizate de ONG-uri sau unități de cult, urmând ca acestea să fie ulterior verificate pentru a se preveni eventuale abuzuri. Măsura este, însă, doar una tranzitorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ong
cota
2%
majorare
guvern
impozit
venit
teodorovici