ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar a urcat cu aproape 10 miliarde lei în luna mai și a ajuns la 37 miliarde de lei pentru primele cinci luni

ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar a urcat cu aproape 10 miliarde lei în luna mai și a ajuns la 37 miliarde de lei pentru primele cinci luni
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 iun 2023

Deficitul bugetar pentru primele cinci luni din acest an a ajuns la 37 miliarde de lei, 2,3% din PIB, după ce doar în luna mai a crescut cu încă 10 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici. În primele cinci luni ale anului trecut, deficitul a fost de 1,6% din PIB, circa 21 miliarde de lei. Bugetul se află sub presiune în acest an, în contextul în care veniturile colectate la buget au fost sub așteptări. Ministerul Finanțelor nu a publicat încă execuția bugetară, aceasta fiind așteptată zilele acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fostul ministru al Finanțelor a declarat că deficitul a fost de 2,3% din PIB pentru primele cinci luni din acest an. Informația a fost confirmată de Profit.ro. Informații despre deficitul bugetar a furnizat, însă, și actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, care a transmis înainte de publicarea oficială a datelor, într-un interviu, că deficitul ar fi peste 2%.

Ciolacu: Sunt excepții la Codul Fiscal de 74 miliarde lei, este total anormal. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții! CITEȘTE ȘI Ciolacu: Sunt excepții la Codul Fiscal de 74 miliarde lei, este total anormal. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții!

2,3% din PIB, la PIB utilizat în rapoartele Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară, ar însemna circa 37 miliarde de lei. 

Deși creșterea de deficit din mai, de la 27,35 miliarde lei la fina de aprilie la circa 37 miliarde lei la final de mai, este una de amploare, aproape 10 miliarde lei, mai nu este luna cu cel mai mare deficit bugetar din acest an. La final de februarie, deficitul a ajuns la 17 miliarde lei, după 4 miliarde de lei în ianuarie, ceea ce înseamnă că în a doua lună din an deficitul a fost de 13 miliarde lei.

România este în procedură de deficit excesiv și are ca țintă să reducă decalajul dintre venituri și cheltuieli în acest an la 68 miliarde lei, 4,4% din PIB.

DOCUMENT Programul de guvernare în materie de fiscalitate - beneficii fiscale și de Ziua Bărbatului, promisiuni de AI, modernizare și de îmbunătățire în timp ce sistemul informatic al ANAF exasperează contribuabilii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Programul de guvernare în materie de fiscalitate - beneficii fiscale și de Ziua Bărbatului, promisiuni de AI, modernizare și de îmbunătățire în timp ce sistemul informatic al ANAF exasperează contribuabilii

Problema de colectare a veniturilor

ANAF a colectat în primele cinci luni cu circa 8,2 miliarde lei mai puțin față de programul trasat de către Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor Profit.ro.

În mare parte, colectarea sub așteptări nu este vina ANAF, ci ține de evoluția economică și de veniturile sub program din sectorul energetic și din vărsămintele BNR.

Profit.ro a scris recent, citând un răspuns oficial al Ministerului Finanțelor, că "ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor veniturilor bugetare, în limitele legislației". Finanțele au arătat că problemele cele mai importante cu veniturile sub program aduse de ANAF la buget au fost generate în principal de veniturile atipice colectate de către agenție, în principal impactul suprataxării din energie, bani care ajung la Fondul de tranziție energetică pentru compensarea de facturi, precum și recuperarea treptată de către BNR a 2,3 miliarde de lei de la buget în contul revizuirii vărsămintelor la buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
executie bugetara
deficit bugetar
deficit