ULTIMA ORĂ DOCUMENT: Schema de compensare pregătită de Guvern pentru ca programatorilor IT să nu le scadă salariul

ULTIMA ORĂ DOCUMENT: Schema de compensare pregătită de Guvern pentru ca programatorilor IT să nu le scadă salariul
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 6 feb 2018

O parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de programatorii IT va fi suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, prevede un proiect de ordonanță de urgență lansat în această seară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, va fi condiționată de transferul contribuțiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puțin  20% față de nivelul din luna decembrie 2017, și nu va fi valabilă pentru contractele individuale de muncă cu timp parțial.

"În domeniul IT sunt beneficiari de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor persoanele angajate  care se încadrează în prevederile art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, în condițiile prevăzute prin ordinul comun al ministrului comunicațiilor și societății informaționale, al ministrului muncii și justiției sociale, al ministrului educației naționale și al ministrului finanțelor publice prin care sunt stabilite anumite condiții de acordare a facilității fiscale, printre care:

Dragnea susține că problema PFA-urilor, semnalată de Profit.ro, \ CITEȘTE ȘI Dragnea susține că problema PFA-urilor, semnalată de Profit.ro, "va fi reglată în Parlament", ca și pentru programatorii IT

- angajații ocupă posturile specifice activității desfășurate, iar angajatorul are prevăzut în organigramă compartimente specializate de informatică;

-  angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Precizăm că persoanele care desfășoară același tip de activitate, dar sunt angajate în instituții publice nu beneficiază de această scutire și pe cale de consecință, prevederile din proiectul de ordonanță de urgență nu le sunt aplicabile, salariile acestora fiind majorate, de la 1 ianuarie 2018, ca urmare a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat", stabilește proiectul.

Schema impune transferul de la bugetul de stat a 248 milioane lei către bugetul social.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT: Schema de compensare pregătită de Guvern pentru ca programatorilor IT să nu le scadă salariul

Documentul pregătit poate fi văzut AICI.

Noul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că renunță la schema de minimis pentru firmele din domeniul IT, pregătită de fostul guvern pentru a preveni reducerea veniturilor programatorilor după transferul contribuțiilor sociale la angajat, pregătind în schimb o ordonanță de urgență cu un ”mecanism de compensare” pentru specialiștii IT, care nu va mai reprezenta ajutor de stat.

La finele anului trecut, Guvernul a decis începerea procedurilor pentru introducerea schemei de minimis, care prevede că ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare.

Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei 3 ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care vor fi emise decizii de aprobare a cererilor pentru finanțare și vor fi efectuate plățile, va fi 2018-2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari. 

Teodorovici: O soluție pentru declarația 600 poate fi comasarea cu declarația 200 CITEȘTE ȘI Teodorovici: O soluție pentru declarația 600 poate fi comasarea cu declarația 200

Guvernul a rezolvat până acum doar problema specialiștilor IT din instituțiile publice, prin acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017.

De asemenea, programatorii cu studii medii care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior vor fi scutiți de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018. 

viewscnt
Afla mai multe despre
it
salarizare
programtori
contributii
transfer
mecanism
compensare
ajutor
minimis
finante
teodorovici