ULTIMA ORĂ Guvernul iese astăzi să împrumute 500 de milioane de euro și de la băncile de pe piața internă

ULTIMA ORĂ Guvernul iese astăzi să împrumute 500 de milioane de euro și de la băncile de pe piața internă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 nov 2020

Guvernul iese joi să împrumute 500 de milioane de euro de pe piața internă, după ce marți a ieșit pe extern pentru a patra oară într-un an și a luat 2,5 miliarde de euro. Emisiunile de obligațiuni în euro pe piața internă sunt mai rare față de cele în lei, care au loc de obicei de două ori pe săptămână, și se desfășoară atunci când băncile semnalează Ministerului Finanțelor că au disponibilități în valută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din acest motiv, emisiunile în euro nu sunt cunoscute publicului cu prea mult timp înainte, spre deosebire de cele în lei, la care Ministerul Finanțelor anunță un calendar lunar la finele lunii precedente.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru noiembrie, Finanțele au anunțat orientativ că vor să împrumute 5,06 miliarde lei, din care 4,5 miliarde lei la licitațiile principale și alte 555 milioane lei la alocările suplimentare (a doua zi după licitații, sume mai mici și la aceleași dobânzi).

La momentul redactării acestui articol, împrumuturile din noiembrie doar în lei pe piața internă se situau la circa 8 miliarde lei, față de cele 5,06 miliarde lei anunțate.

EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET

Totodată, Guvernul are în derulare și vânzare de titluri de stat către populație prin programele Tezaur (Poștă și Trezorerie) și Fidelis (pe bursă).

Statul împrumută foarte agresiv, deși și-a rezolvat problema necesarului de finanțare din acest an.

Banii în plus pe care îi împrumută Guvernul intră în mare la rezerva de valută și la prefinanțarea necesarului de împrumut de anul următor.

Cel mai recent, Guvernul s-a împrumutat la finele lunii octombrie în euro de la bănci de pe piața internă. A luat 1,65 miliarde de euro, un nou record, aceasta fiind cea mai mare sumă luată de pe piața internă la o licitație de obligațiuni în valută. Intenția Ministerului Finanțelor a fost să împrumute 700 de milioane de euro, însă, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, suma împrumutată în final a fost mai ridicată.

Guvernul împrumută foarte agresiv pe finalul acestui an, iar sumele care depășesc necesarul de finanțare din acest an, considerabile, intră în rezerva de valută a Ministerului Finanțelor și la prefinanțarea necesarului de împrumut de anul următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor