ULTIMA ORĂ Părinții pot primi 150 euro să angajeze bonă. Condițiile pentru acordarea ajutorului

ULTIMA ORĂ Părinții pot primi 150 euro să angajeze bonă. Condițiile pentru acordarea ajutorului
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 mar 2020

Părinții vor putea primi, de la autoritățile locale, un ajutor financiar de până la aproape 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară în vederea angajării unei bone, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul, adoptat anterior în mod tacit de Senat, va fi trimis acum spre promulgare la șeful statului, iar apoi va intra în vigoare în termen de 60 de zile.

Inițiatorii proiectului de bani pentru bone sunt președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon, și liderul deputaților PNL Florin Roman. Aceștia arată că România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de vârstă preșcolară. Totodată, mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată, iar angajarea unei bone este dificilă tot din motive financiare.

Propunerea legislativă ar trebui, în opinia inițiatorilor, să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă ante-preșcolară, în vederea concilierii vieții de familie cu cea profesională și încurajării ocupării pe piața muncii.

Suma propusă a fi acordată ca ajutor financiar va fi stabilită în mod diferențiat, iar cuantumul maxim propus a fost echivalentul în lei a sumei de 150 euro, la data inițierii preiectului, pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară.

ULTIMA ORĂ Decizie - Părinții vor putea sta cu copiii acasă cât timp școlile sunt închise. Zilele libere, plătite și decontate de la buget CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie - Părinții vor putea sta cu copiii acasă cât timp școlile sunt închise. Zilele libere, plătite și decontate de la buget

Ajutorul se acordă din bugetele locale, prin urmare primarul este autoritatea care asigură punerea în aplicare a prevederilor legale.

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă, persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații:

a) este părintele la care copilul locuiește în mod statornic;

b) are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;

c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus CITEȘTE ȘI IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus

Totodată, ajutorul pentru plata bonelor va fi diferențiat, în funcție de veniturile pe membru de familie:

a) până la 2100 lei – 710 lei;

b) de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;

c) de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;

d) de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.

Potrivit proiectului, ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară. 

Adoptat: Sistemul de pensii al notarilor intră în legalitate CITEȘTE ȘI Adoptat: Sistemul de pensii al notarilor intră în legalitate

Anul trecut, liberalii propuseseră un proiect similar, potrivit căruia persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la 3 ani să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, destinate achiziționării de servicii de asistență si îngrijire a copilului.

viewscnt
Afla mai multe despre
copil
bona
stat
ajutor
indemnizatie
bunici
nepoti
crestere
proiect
parlament
150 euro
senat
isr