Măsuri pentru creșterea natalității: Deduceri pentru companiile care construiesc anumite facilități pentru angajați. Bonă plătită de la stat și vouchere pentru grădiniță

Măsuri pentru creșterea natalității: Deduceri pentru companiile care construiesc anumite facilități pentru angajați. Bonă plătită de la stat și vouchere pentru grădiniță
scris 19 iun 2019

Cheltuielile cu construcția și întreținerea de creșe și grădinițe pentru angajați vor putrea fi deduse din impozitul anual pe profit, prevede un proiect legislativ. Facilitatea se adresează companiilor cu un număr minim de angajați. Totodată, mamele în concediu de creștere a copilului vor putea lucra ca bone și vor fi plătite de la buget. Părinții cu copii până în 3 ani ar putea beneficia și de vouchere pentru grădinițe.

INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde CITEȘTE ȘI INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde

Proiectul a fost inițiat de parlamentari liberali, care arată că scăderea natalității este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală, cu riscul ca, pe termen lung, să fie periclitată piața forței de muncă și a sistemelor de sănătate si de pensii.  

”O soluție o reprezintă creșele private, dar acestea nu sunt accesibile, din motive financiare, pentru toți cetățenii - și chiar și așa, numărul lor este insuficient. De asemenea, lipsa grădinițelor, dar mai ales a creșelor afectează natalitatea: o mamă nu poate reveni la locul de muncă dacă își dorește să facă acest lucru mai devreme de doi ani, dacă nu are cu cine să iși lase în ingrijire copilul”, arată inițiatorii proiectului.

Prin urmare aceștia proopun modificarea Codului Fiscal astfel încât companiile cu minimum 30 de angajați să fie scutite din plata impozitului pe profit, anual, de sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe pentru copiii propriilor angajați.

Raportul dintre pensionari și salariați a fost de 9 la 10 în primul trimestru al anului. Pensia medie lunară a crescut CITEȘTE ȘI Raportul dintre pensionari și salariați a fost de 9 la 10 în primul trimestru al anului. Pensia medie lunară a crescut

Liberalii propun un întreg pachet legislativ, pentru creșetrea natalității și armonizarea carierei cu viața de familie, iar un alt proiect are în vedere modificarea și completarea legii privind exercitarea profesiei de bonă.

”Unul dintre motivele pentru care familiile tinere sunt reticente în a face unul sau mai mulți copii este legat de dificultatea de a împăca viața de familie cu cea profesională. Lipsa unor alternative în ce privește îngrijirea copiilor determină multe cupluri fie să renunțe la conceperea unui copil, fie să apeleze la soluții care nu sunt benefice nici pentru copii și nici pentru părinți”, afirmă autorii inițiativei.

O soluție la această problemă, implementată deja și în alte state, potrivit liberalilor, o reprezintă acordarea posibilității ca mamele care sunt deja în concediu de creștere a copilului și pot primi în îngrijire și alți copii, să poată lucra ca bone.

Condiția necesară pentru ca părinții să poată apela la o mamă în calitate de bonă este ca aceștia să facă dovada încadrării în muncă, printr-un act eliberat de angajator. Instituțiile cu atribuții de control al calității în domeniul serviciilor sociale sunt cele care pot verifica îndeplinirea acestei condiții, urmând ca la contractul prin care bona își oferă serviciile să fie atașată această dovadă.

Contravaloarea serviciilor furnizate de către mamele care exercită profesia de bonă va fi asigurată de către stat, în cuantum cu salariul minim egal pe economie pentru un copil luat în îngrijire, altul decât propriul copil, mai stabilește proiectul. 

”Avantajele acestui tip de serviciu sunt multiple: mai întâi, crește gradul de încredere a părinților, având în vedere că rolul de mamă se va suprapune cu cel de bonă, copiii au posibilitatea să interacționeze între ei de la vârste fragede, iar avantajele economice sunt evidente”, susțin inițiatorii.

Peste un sfert dintre angajatorii români anticipează creșterea numărului de angajați în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Peste un sfert dintre angajatorii români anticipează creșterea numărului de angajați în trimestrul al treilea

O altă inițiativă legislativă a liberalilor propune ca mamele sau, după caz persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la 3 ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, destinate achiziționării de servicii de asistență si îngrijire a copilului.

Voucherele se vor acorda lunar, Ia cerere, și vor fi folosite pentru achiziționarea integrală sau parțială a unor servicii de asistență si ingrijire a copilului pentru: creșe și grădinițe, bone, centre de petrecere a timpului liber care au spații destinate copiilor sub 3 ani, alte spații publice sau private care includ servicii de asistență și îngrijire a copilului autorizate să funcționeze în acest sens.

Proiectul de lege prevede și că procedura de acordare a voucherelor și modul de emitere vor fi stabilite de către Ministerul Finanțelor Publice

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
gradinita
cresa
deducere
impozit
profit
mame
concediu
crestere
copil
bona
stat
buget
salariu
minim