Guvernul se răzgândește și nu va susține 45% din salariile celor care revin la muncă - acoperirea parțială va fi de 41,5%

Guvernul se răzgândește și nu va susține 45% din salariile celor care revin la muncă - acoperirea parțială va fi de 41,5%
scris 29 mai 2020

Guvernul a decis, în ședința de joi noaptea, că începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, după cum anunțase Profit.ro. Joi, înaintea ședinței, Guvernul a prezentat însă un proiect de ordonanță în care acoperirea salariilor ajungea la 45%, dar vineri Ministerul Muncii a anunțat că decizia finală este de a susține doar 41,5% din salariile celor care revin din șomaj tehnic.

Guvernul se răzgândește și nu va susține 45% din salariile celor care revin la muncă - acoperirea parțială va fi de 41,5%

De la aceeași dată, angajatorii care încadrează, până la finele anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri între 16 și 29 de ani, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 2.500 lei.

ULTIMA ORĂ Guvernul a extins termenul până la care pot fi achitate fără accesorii obligațiile fiscale din starea de urgență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a extins termenul până la care pot fi achitate fără accesorii obligațiile fiscale din starea de urgență

Suportarea a 41,5% din salariul angajaților care revin la muncă

Executivul a stabilit că angajații care au beneficiat de șomaj tehnic în contextul pandemiei de SARS-COV-2 și cărora le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obligația de a menține raporturile de muncă ale salariaților până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri și a situației în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului. Mai mult, măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă.

De prevederile noului act normativ beneficiază și persoanele care au convenții individuale de muncă încheiate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite de autoritățile competente, pot opta fie pentru aplicarea măsurii de susținere a salariilor, fie pentru continuarea plății șomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, până la ridicarea acestor restricții.

Pentru decontarea de la bugetul asigurărilor pentru șomaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii suportă contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază de măsură și ulterior, după data de 25 a lunii următoare, depun, prin mijloace electronice, la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de sprijin. Modelul documentelor va fi aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență aprobate.

Decontarea sumelor acordate se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale, și numai după verificarea îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată aferente salariilor pentru care se suportă cota de 41,5%.

Cîțu: Plafonul de garanții la IMM Invest a trecut de 1 miliard lei. Au fost aprobate peste 1.400 de credite CITEȘTE ȘI Cîțu: Plafonul de garanții la IMM Invest a trecut de 1 miliard lei. Au fost aprobate peste 1.400 de credite

Câte 2.500 lei pentru angajarea de tineri și persoane de peste 50 de ani

Executivul a mai decis, de asemenea, să stimuleze încadrarea în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau de alertă și care sunt înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.   

Guvernul a mai decis că de aceeași facilitate vor beneficia și angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârșitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani. 

Măsura de sprijin menționată se aplică, în aceleași condiții, și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Angajatorii care vor opta pentru sprijin în vederea încadrării în muncă din categoriile mai sus-menționate vor fi obligați să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților, anterior perioadelor pentru care sunt obligați să le mențină, vor restitui agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.

Banii se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora aceștia au sediul social. Procedura de acordare a sumelor se stabilește prin ordin al președintelui ANOFM.

Cheltuielile efectuate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se vor acoperi din fonduri europene, în limita sumelor alocate și în conformitate cu prevederile și regulile aplicabile de acordare a finanțării, prin Ministerul Fondurilor Europene.

Angajații din instituții și autorități publice și salariații din companiile care la data solicitării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu vor beneficia de măsurile de sprijin aprobate.

DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni

Indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget, va fi menținută pentru domeniile cu restricții

Actul normativ aprobat de Guvern mai stabilește că pentru domeniile de activitate în care se mențin restricții pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizațiilor de șomaj tehnic se prelungește de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricțiilor.

În cele două luni de stare de urgență, 1.118.865 angajați au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic, acordată la solicitarea a 129.149 de angajatori.

Săptămâna trecută, premierul Orban a arătat că, în cadrul programului ”Sure”, prin care Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă, România poate primi până la 5 mliarde de euro. Bani respectivi vor fi folosiți pentru finanțarea unei părți din salariile celor care revin la muncă din șomajul tehnic și din salariilor noilor angajați.

Guvernul estimează că circa 700.000 de români se vor afla în căutarea unui loc de muncă. Conform evaluării Guvernului, există aproape 600.000 de români care sau aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, din care 350.000 cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300-350.000 de români care se întorc în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sustinere
salariu
somaj
tehnic
tineri
50 ani
ue
fonduri
guvern