Viitorul Guvern, oricare va fi, are o țintă clară - tăierea scutirilor fiscale din IT și construcții. Miză divulgată: Facilitățile costă statul peste 5 miliarde de lei în acest an

Viitorul Guvern, oricare va fi, are o țintă clară - tăierea scutirilor fiscale din IT și construcții. Miză divulgată: Facilitățile costă statul peste 5 miliarde de lei în acest an

Kiriill Ryzhov | Dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 nov 2021

Viitorul Guvern, din orice partide va fi format, are la acest moment un obiectiv clar - eliminarea unor scutiri fiscale, cu țintă spre IT și construcții. Date analizate de Profit.ro indică acum și miza: Impactul bugetar al scutirilor de impozit pe venit de care beneficiază astăzi angajații din IT și cercetare-dezvoltare precum și cel al scutirilor de impozit pe venit și contribuții pentru angajații din construcții este în acest an de 5,1 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De pe urma facilităților fiscale acordate celor care lucrează în construcții, statul pierde de 4,5 ori mai mult decât în cazul celor din IT, numărul de angajați din construcții și amploarea scutirilor acestora fiind mult mai mare - vezi mai jos în TABEL.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) convenit cu Comisia Europeană, Guvernul și-a asumat, în numele României, revizuirea cadrului fiscal, inclusiv eliminarea acestor scutiri.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Pentru a avea un ordin de mărime, deficitul bugetar, suma cu care cheltuielile statului depășesc veniturile și care trebuie împrumutată, este estimat pentru acest an la 83,8 miliarde lei (7,13% din PIB). Surse guvernamentale au declarat recent pentru Profit.ro că Finanțele încearcă să limiteze cheltuielile pe final de an, pentru a ține deficitul mai jos, sub 6,5% din PIB.

Reprezentanții Guvernului au afirmat, repetat, că eliminarea acestor stimulente fiscale ar urma să fie efectuată gradual și în dialog cu reprezentanți ai firmelor din sectoarelor economice afectate. Cel mai recent mesaj în acest sens a fost transmis de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, la Ora de Profit.ro.

La nivelul Ministerului Finanțelor sunt derulate în prezent o serie de analize în vederea identificării celor mai adecvate soluții pentru implementarea măsurilor care vizează reducerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, precum și asigurarea unui sistem fiscal echitabil.

Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal din cadrul PNRR va avea în vedere identificarea domeniilor în care legislația fiscală relevantă ar trebui ajustată, în special în ceea ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale, precum și impozitarea proprietăților, creându-se astfel premisele pentru luarea deciziei de a renunța treptat la stimulentele fiscale excesive, potrivit MInisterului Finanțelor.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

După analiza internă a Finanțelor, preliminară, urmează până la finele anului următor o analiză amănunțită a legislației fiscale românești cu asistență tehnică furnizată de o instituție independentă, în special în domeniul impozitelor și contribuțiilor sociale datorate pe veniturile obținute de persoane fizice, al impozitului pe profit (inculsiv în ceea ce privește regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări), al impozitului pe proprietate (care sunt impozite locale) și al impozitelor verzi.

Această analiză sistematică, derulată cu sprijinul unei instituții internaționale, este urmată de punerea în aplicare a recomandărilor.

Mediul de afaceri reacționează la ideea renunțării la cota unică de impozitare: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja, veți descuraja și angajații, și angajatorii. Ocupați-vă de zone gri și negre, statul aruncă bani cu lejeritate! CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri reacționează la ideea renunțării la cota unică de impozitare: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja, veți descuraja și angajații, și angajatorii. Ocupați-vă de zone gri și negre, statul aruncă bani cu lejeritate!

Scutirile din prezent

  Angajat
obișnuit,
fără scutiri
Angajat IT/
cercetare-dezvoltare
Angajat
construcții
Asigurari
Sociale (CAS)
25% 25% 21,25%
Asigurari Sociale
de Sanatate
(CASS)
10% 10% 0%
Impozit pe
venit
10% 0% 0%

Eliminarea scutirilor prevăzută în PNRR

Guvernul a publicat lista măsurilor incluse în PNRR, așa cum arată acesta în forma finală, adoptată de Comisia Europeană.

  • T4 2022 - analiză a sistemului fiscal, cu asistență tehnică și servicii de consultanță, cu scopul de a îmbunătăți legislația, astfel încât să contribuie la creștere economică sustenabilă. Analiza și recomandările vor fi publicate de către Ministerul Finanțelor. Se va concentra pe:
    • eliminarea graduală a stimulentelor fiscale și breșelor din legislație în ce privește taxarea veniturilor, taxarea companiilor
    • contribuțiile sociale și taxele pe proprietate (taxe locale)
    • trecerea către o "fiscalitate verde", ținând cont de impact
  • T1 2025 până la final de 2028 - modificarea legislației fiscale pentru eliminarea graduală a stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții. Retragerea facilităților acordate angajaților din construcții va începe în 2025 și se va desfășura treptat până la final de 2028.
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătorii

Impactul bugetar în 2021 - sursa date: MF

  Impact venituri
(impozit și contribuții
sociale) mld. lei
Exceptarea de la plata impozitului pe
venit din salarii a persoanelor din IT
-0,9
Exceptarea de la plata impozitului pe
venit din salarii a persoanelor din
cercetare-dezvoltare
-0,06
Excepții de la plata impozitului pe venit din salarii a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul salariaților și sume aferente contribuției asiguratorii în muncă, in cazul angajatorilor (ca urmare a reducerii cotei de contribuție) din sectorul de construcții -4,1

 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozit
contribuții
scutiri
impact bugetar
pnrr
ministerul finanțelor