DOCUMENT Măsurile fiscale asumate de Guvern au fost aprobate de Comisia Europeană. Plafonul pentru microîntreprinderi va fi redus treptat, la fel ca stimulentele pentru angajații din construcții

DOCUMENT Măsurile fiscale asumate de Guvern au fost aprobate de Comisia Europeană. Plafonul pentru microîntreprinderi va fi redus treptat, la fel ca stimulentele pentru angajații din construcții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 sep 2021

Guvernul a publicat lista măsurilor incluse în PNRR, așa cum arată acesta în forma finală, adoptată de Comisia Europeană. Reformele vizând legislația fiscală și ANAF sunt în mare măsură cele pregătite de Guvern și prezentate de Profit.ro în iunie, cu unele clarificări, cum ar fi că reducerea ariei de aplicabilitate a regimului special pentru microîntreprinderi se va face treptat, începând din T1 2023 și până în T4 2024. Similar, vor fi reduse și eliminate și alte facilități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși impactul măsurilor asumate prin PNRR pe partea de fiscalitate este uriaș pentru mediul de afaceri, Guvernul nu a furnizat până acum informații clare despre ce intenționează să facă.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

De exemplu, modificarea plafonului pentru microîntreprinderi poate avea efecte majore pentru un număr mare de firme. La mijlocul acestui an, numărul microîntreprinderilor, plătitori de impozit pe venit, nu pe profit, era de 836.000. O reducere a plafonului sub care firmele pot aplica acest regim ar însemna că unele dintre acestea vor fi nevoite să aplice impozitarea pe profit, chair dacă aceasta este mai dezavantajoasă.

Documentul cu măsurile adoptate de Comisia Europeană este disponibil aici (pag 228-286)

Măsuri fiscale importante incluse în PNRR

  • T1 2022 - intrarea în vigoare a legislației care face obligatorie înrolarea în SPV a tuturor contribuabililor persoane juridice, precum și a celor care desfășoară activități independente și profesii liberale.
  • T4 2022 - intrarea în vigoare a ordinului de președinte ANAF care clasifică plătitorii de taxe în funcție de risc: referitor la înregisstrare, depunerea declarațiilor, corectitudinea declarațiilor, plată. Controalele ar urma să fie adaptate în funcție de clasa de risc.
Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus
  • T4 2022 - intrarea în vigoare a unui nou cadru legal pentru activitatea de control fiscal. Noua legislație va introduce/revizui atribuțiile organismelor de inspecție fiscală control antifraudă și control al situației fiscale a persoanelor fizice. Scopul va fi consolidarea capacității acestora pentru a îm,piedica evaziunea la nivel național, dar și transfrontalier.
  • T1 2022 - va fi întocmit un plan comun de acțiune, Antifraudă cu ITM, vizând firmele cu risc fiscal ridicat, dar și pentru cele cu risc de a utiliza muncă la negru sau gri. Planul va fi segmentat pe pe tipuri de activități sezoniere, unde riscurile sunt mai ridicate.
  • T4 2025 - ANAF va crește cu 2,5 puncte procentuale veniturile fiscale, comparat cu nivelul din 2019.
  • T2 2026 - ANAF va reduce decalajul la încasarea din TVA cu 5 puncte procentuale, comparat cu nivelul din 2019.
  • T4 2022 - analiză a sistemului fiscal, cu asistență tehnică și servicii de consultanță, cu scopul de a îmbunătăți legislația, astfel încât să contribuie la creștere economică sustenabilă. Analiza și recomandările vor fi publicate de către Ministerul Finanțelor. Se va concentra pe:
    • eliminarea graduală a stimulentelor fiscale și breșelor din legislație în ce privește taxarea veniturilor, taxarea companiilor
    • contribuțiile sociale și taxele pe proprietate (taxe locale)
    • trecerea către o "fiscalitate verde", ținând cont de impact
  • T4 2022 - modificarea legislației pentru a reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special pentru microîntreprinderi. Va fi amendat Codul Fiscal, iar diminuarea aplicabilității va începe din T1 2023 și se va încheia în T4 2024. (Varianta în limba română a măsurilor propuse de către Guvern Comisiei preciza că se va reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi prin reducerea plafonului maximal și asigurarea că se vor evita măsurile de fragmentare. Nu dădea însă perioada de implementare)
Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?
  • T1 2023 - Amendarea legislației fiscale pentru a introduce măsurile stabilite prin analiza sistemului fiscal derulată de către Ministerul Finanțelor (menționată mai sus). Măsurile vor fi transpuse gradual până în ianuarie 2024.
  • T1 2025 până la final de 2028 - modificarea legislației fiscale pentru eliminarea graduală a stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții. Retragerea facilităților acordate angajaților din construcții va începe în 2025 și se va desfășura treptat până la final de 2028.
  • T4 2024 - Banca Națională de Dezvoltare va fi deplin operațională. T2 2026 - finalizarea evaluării care să permită BND să fie un partener de implementare pentru fonduri UE.
  • T4 2023 - Îmbunătățirea serviciilor digitale:
    • îmbunătățirea SPV. Introducerea posibilității de a face plăți prin intermediul SPV/Ghișeul.ro, posibilitatea comunicării video prin SPV, îmbunătățirea formularuluid e contact din SPV și dezvoltarea opțiunii de programare online prin intermediul SPV.
    • Call Center-ul va furniza contribuabililor servicii online și telefonic, prin email, SMS și chat.
    • Implementarea sistemului informatic One Stop Shop (OSS_RO) - mecanism care va reduce povara administrativă pentru companii, va simplifica declararea TVA și plățile B2C. Va facilita pentru companii declararea și plata TVA pentru anumite de categorii de bunuri și servicii de tip B2C.
    • Reproiectarea și optimizarea sistemului informatic - VIES_RO
  • T4 2024 - 60% dintre serviciile pentru firme vor fi accesibile online, pe site-ul ANAF sau prin intermediul SPV. La nivel de 2021, doar 45% dintre aceste servicii sunt disponibile online.
  • T2 2024 - va fi operațională o platformă pentru vânzarea online de bunuri din proprietatea statului sau confiscate de autorități. Exemple de bunuri: imobiliare, artă, mașini, avioane, ambarcațiuni, metale prețioase.
  • 600.000 case marcat conectate la sistemul IT ANAF (150.000 case de marcat T4-2021 si 450.000 case de marcat T4-2022)
  • T4 2022 - controlul documentar de la distanță va reprezenta 30% din totalul verificărilor, față de 0% în prezent. T4 2-025 - procentajul va urca la 60%
  • T4 2025 - creșterea numărului de inspecții fiscale cu 10% față de 2025
viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
guvern
impozit
contributii
firme
impozit proprietate
impozit profit
impozit venit