Producătorii români de țiței și gaze naturale, alături de omologii lor din Uniunea Europeană, vor avea în curând obligația legală de a investi în proiecte de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2), printr-o contribuție care se va calcula în funcție de cota de piață în UE a fiecăruia din perioada 2020-2023, în baza unui proiect de Regulament european asupra căruia Consiliul și Parlamentul UE au ajuns recent la un acord politic.
Scopul este optimizarea alimentării cu gaze, prin îmbunătățirea parametrilor de debit și presiune, dar și reducerea costurilor de operare, prin eliminarea din ecuație a tarifului de distribuție.
Contractul de preluare a afacerii UCM Reșița de către Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, controlată 100% de Hidroelectrica, a fost semnat luna trecută.
Compania a anunțat vara trecută că își oprește activitatea pe termen nelimitat, ″din cauza imposibilității achitării gazelor naturale″.
Președintele a solicitat, în decembrie anul trecut, anularea dublării, de la 400 kW la 900 kW, a limitei de putere instalată pentru care prosumatorilor nu li se aplică responsabilitatea în materie de echilbrare, aceasta revenind furnizorilor lor.