AbbVie, liderul pieței din România, cumpără producătorul Botox

AbbVie, liderul pieței din România, cumpără producătorul Botox
scris 25 iun 2019

Compania farmaceutică americană AbbVie, prezentă și pe piața românească, a ajuns la un acord pentru preluarea Allergan, producătorul Botox, în schimbul sumei de 63 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg. În urma anunțării tranzacției, acțiunile Allergan cresc cu 30% înaintea deschiderii bursei americane (pre-market). 

AbbVie oferă 188,24 de dolari pe fiecare acțiune a Allergan, ceea ce reprezintă o primă de 45% față de închiderea de luni a titlurilor companiei.

Potivit datelor Cegedim, AbbVie a fost în perioada martie 2018-aprilie 2019 liderul pieței de medicamente în funcție de valoare vânzărilor, situate la 1.076,1 milioane de lei.

AbbVie, pentru care preluarea Allergan este o șansă de diversificare a produselor, va prelua și datoriile companiei, în valoare de 24 de miliarde de dolari la finele trimestrului 4.

În 2018, Allergan a anunțat că va desființa peste 1.000 de locuri de muncă, respectiv 5% din numărul total al acestora, urmând să elimine și alte 400 de posturi vacante, pentru reducerea costurilor, în condițiile apariției unor noi concurenți pentru cel mai important medicament al companiei, Restasis, care tratează uscăciunea ochilor.

Regina Maria semnează o nouă tranzacție: laboratoarele Biostandard, un business de aproape 6 milioane lei CITEȘTE ȘI Regina Maria semnează o nouă tranzacție: laboratoarele Biostandard, un business de aproape 6 milioane lei

În 2016, Allergan a renunțat la un plan de fuziune cu compania farmaceutică americană Pfizer.

Fuziunea dintre Pfizer și Allergan era structurată astfel încât Allergan, companie înregistrată în Dublin, Irlanda, ar fi preluat activitățile Pfizer, iar producătorul american și-ar fi mutat sediul în Irlanda pentru a benefica de un regim de taxare mult mai ospitalier decât cel din SUA. Pfizer, care a plătit Allergan un comision de retragere de 150 milioane de dolari, estima că ar fi economisit aproximativ 1 miliard de dolari pe an în urma relocării sediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
botox
farma
abbvie
allergan