ANALIZĂ Economiile est-europene încep să resimtă efectele încetinirii creșterii pe plan global. Deficitul de personal din piața muncii continuă să se adâncească

ANALIZĂ Economiile est-europene încep să resimtă efectele încetinirii creșterii pe plan global. Deficitul de personal din piața muncii continuă să se adâncească
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 dec 2019

Dacă până de curând statele din Europa de Est au rezistat cu bine la șocurile externe, chiar și atunci când Germania și alți parteneri comerciali importanți au avut probleme, datele privind avansul economic din trimestrul al treilea relevă un tablou în schimbare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
VIDEO Cafea de la automat vs cafenea. Există diferențe ? CITEȘTE ȘI VIDEO Cafea de la automat vs cafenea. Există diferențe ?

Creșterea economică a încetinit peste estimările analiștilor în Polonia, România, Cehia și Slovacia, în timp ce în Ungaria și Bulgaria ritmul expansiunii a accelerat, scrie Bloomberg.

Un raport publicat recent de  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) citează tensiunile comerciale dintre SUA și China și scăderea producției auto la nivel global drept motivele care stau la baza încetinirii ritmului de creștere în estul Europei.

Cîțu: Deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84%, peste ținta pentru tot anul. Poate ajunge peste 4%. Posibilă plângere penală: A fost metoda lui Al Capone! CITEȘTE ȘI Cîțu: Deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84%, peste ținta pentru tot anul. Poate ajunge peste 4%. Posibilă plângere penală: A fost metoda lui Al Capone!

“Cei mai importanți parteneri comerciali [ai regiunii] se confruntă cu tendințe de încetinire a economiei, care s-ar putea transmite și în regiune”, spune Fabris Perusko, directorul general al conglomeratului croat agro-alimentar Fortenova Grupa.

Până acum, consumul intern a compensat declinul cererii la extern. Au ajutat și cheltuielile publice dinaintea alegerilor din Polonia, precum și tăierile de taxe și majorările salariului minim din România.

Însă acest lucru începe să se schimbe. Băncile centrale din regiune, preocupate anterior să țină în frâu inflația rezultată și mai puțin să urmeze politicile prudente ale suratelor din marile economii globale, au menținut dobânzile neschimbate la ultimele ședințe de politică monetară, iar Banca Poloniei înclină mai mult spre reducerea dobânzii cheie decât spre o eventuală majorare.

ANALIZĂ Economiile est-europene încep să resimtă efectele încetinirii creșterii pe plan global. Deficitul de personal din piața muncii continuă să se adâncească

Între timp, deficitul de personal din piața muncii continuă să se adâncească, determinând creșterea salariilor pe termen scurt și punând presiune pe expansiunea economică pe termen mai lung.

Citând deteriorarea condițiilor economice pe plan global, grupul german Robert Bosch Stiftung a amânat, recent, lansarea lucrărilor la o nouă fabrică de mașini de spălat în Simeria, în vestul României. 

Bosch, care a investit 120 milioane de euro în România în 2018, a declarat, într-un email, că “poate satisface cererea curentă cu capacitatea de producție existentă și nu consideră că este nevoie de noi capacități de producție în Europa”.

Comisia Europeană revizuiește puternic în urcare prognoza privind creșterea economiei României. Și un semnal de alarmă: Creșterea pensiilor va determina adâncirea în continuare a deficitului CITEȘTE ȘI Comisia Europeană revizuiește puternic în urcare prognoza privind creșterea economiei României. Și un semnal de alarmă: Creșterea pensiilor va determina adâncirea în continuare a deficitului

Referitor la piața românească, Bosch estimează “creșteri moderate în toate sectoarele de activitate” în acest an.

Nu toate vocile sunt pesimiste în ceea ce privește evoluția economiilor din estul Europei. Optimiștii se bazează pe un potențial armistițiu în războiul comercial SUA-China și pe faptul că Germania a reușit să evite intrarea în recesiune. Potrivit acestora, datele referitoare la creșterea PIB din trimestrul al treilea, deși mai slabe comparativ cu cele din trimestrul anterior, indică o performanță solidă. 

Cu toate acestea, industria prelucrătoare rămâne fragilă, în special în Cehia și Polonia, unde indicii lunari au coborât la cel mai redus nivel din ultimii cel puțin trei ani.

“Aș spune că paharul este pe jumătate gol”, a comentat Tomas Spurny, ex-CEO al Băncii Comerciale Române (BCR), actualmente șeful Moneta Money Bank din Cehia.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
europa de est
romania
polonia
recesiune germania
bosch fabrica simeria
consum intern
exporturi