Arm Holdings, parte a grupului SoftBank, vrea să obțină sub 5 miliarde dolari la IPO. Rămâne cea mai mare listare a anului, dar oferta este mult sub estimări

Arm Holdings, parte a grupului SoftBank, vrea să obțină sub 5 miliarde dolari la IPO. Rămâne cea mai mare listare a anului, dar oferta este mult sub estimări
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 sep 2023
Designerul de cipuri Arm Holdings, parte a grupului SoftBank, vrea să obțină până la 4,87 miliarde de dolari în cadrul unei oferte publice inițiale semnificativ sub cea vizată inițial.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Arm va oferi 95,5 milioane de titluri la un preț cuprins între 47 și 51 de dolari fiecare, a precizat compania într-un document depus marți la SEC, autoritatea financiara a SUA. Tranzacția va evalua Arm la aproximativ 54,5 miliarde de dolari, la valoarea maximă, potrivit calculelor Bloomberg News.
ROCA Industry finanțează, prin Industria Faptelor Bune, transformarea Școlii din Sălcioara, într-un proiect de educație Narada CITEȘTE ȘI ROCA Industry finanțează, prin Industria Faptelor Bune, transformarea Școlii din Sălcioara, într-un proiect de educație Narada

Deși Arm își propusese anterior să atragă între 8 și 10 miliarde de dolari, ținta a fost redusă, inclusiv pentru că SoftBank a decis să cumpere participația de 25% deținută de fondul său Vision și să păstreze o parte mai mare din acțiunile companiei. După IPO, SoftBank va controla în continuare aproximativ 90% din acțiunile Arm, se arată în documentul depus.

Cu toate acestea, chiar și la nivelul cel mai scăzut al intervalului de vânzare a acțiunilor, oferta publică inițială ar fi cea mai mare din lume în acest an, depășind listarea în valoare de 4,37 miliarde de dolari a companiei Kenvue, divizie a Johnson & Johnson, specializată în sănătatea consumatorilor. Listarea Arm ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru ofertele publice inițiale a zeci de startup-uri din domeniul tehnologiei și a altor companii ale căror planuri de a se lista în SUA au fost blocate.
 
Un debut de succes al Arm ar reprezenta un mare câștig pentru fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, al cărui Vision Fund a pierdut anul trecut suma record de 30 de miliarde de dolari. De asemenea, ar putea impulsiona piața IPO-urilor, potrivit Bloomberg.
 
În primăvară, Son declara că speră ca oferta publică inițială a Arm să fie cea mai mare realizată vreodată de o companie de cipuri. Băncile evaluau Arm între 30 de miliarde de dolari și 70 de miliarde de dolari, un interval larg care reflectă provocările legate de volatilitatea acțiunilor din domeniul semiconductorilor. 
 
Anterior, Nvidia a încercat să cumpere Arm de la Softbank, tranzacție agreată în 2020. Grupul nipon și Nvidia au abandonat anul trecut ideea celei mai mari tranzacții din industria microprocesoarelor, astfel că dezvoltatorul britanic Arm nu a mai fost vândut. Tranzacția cu Nvidia se ridica șa 40 miliarde dolari. Autoritățile din domeniul concurenței din SUA și Europa au avut obiecții serioase, ceea cea a dus la abanonarea tranzacției.  
 
viewscnt
Afla mai multe despre
arm
nvidia
softabank
ipo arm