Bancherii de pe Wall Street avertizează că războiul comercial SUA-China riscă să arunce economia globală într-o nouă recesiune

Bancherii de pe Wall Street avertizează că războiul comercial SUA-China riscă să arunce economia globală într-o nouă recesiune
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 iun 2019

Războiul comercial dintre primele două mari economii ale lumii riscă să împingă economia mondială într-o nouă recesiune în mai puțin de 9 luni, potrivit predicțiilor celor mai mari bănci de pe Wall Street.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bancherii americani avertizează investitorii din piețele financiare să nu subestimeze conflictul dintre SUA și China pe tema tarifelor vamale, conflict de natură să afecteze semnificativ evoluția economiei globale.

“Discuțiile recente cu investitorii au dus la întărirea sentimentului că piețele subestimează impactul tensiunilor comerciale. Investitorii sunt, în general, de părere că disputele se pot prelungi multă vreme, însă par să ignore impactul potențial asupra macroeconomiei”, spune Chetan Ahya, economist-șef al Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

China are la dispoziție arme puternice în războiul tarifar cu SUA. Cele mai multe sunt însă cu două tăișuri CITEȘTE ȘI China are la dispoziție arme puternice în războiul tarifar cu SUA. Cele mai multe sunt însă cu două tăișuri

Morgan Stanley estimează că economia mondială ar putea intra în recesiune în mai puțin de 9 luni dacă președintele american, Donald Trump, pune în practică amenințările legate de impozitarea cu 25% a bunurilor chinezești încă neafectate de creșterea tarifelor vamale.

Separat, JPMorgan Chase apreciază că probabilitatea ca economia SUA să intre în recesiune în a doua jumătate a anului a crescut la 40%, de la 25% cu o lună în urmă.

SUA au majorat tarifele vamale pentru importuri chinezești în valoare totală de 250 miliarde de dolari pe an, iar China a replicat cu măsuri similare în cazul unor bunuri americane de circa 60 miliarde de dolari.

Importuri chinezești în valoare de 325 miliarde de dolari pe an sunt în prezent neafectate de majorările tarifare, însă Trump a avertizat că și acestea vor fi supuse în curând unor taxe crescute la 25%. De cealaltă parte, China mai are relativ puțin spațiu de manevră pentru a răspunde cu noi creșteri de tarife, având în vedere că importurile din SUA nu depășesc 110 miliarde de dolari.

Conflictul dintre SUA și China a escaladat în ultimele luni, cele două tabere acuzându-se reciproc de sabotarea negocierilor. Disputele comerciale riscă să capete o dimensiune globală, după ce Trump a amenințat cu majorarea taxelor pentru importurile auto din Uniunea Europeană, precum și cu taxarea tuturor importurilor din Mexic, ultima măsură având scopul declarat de a reduce imigrația ilegală din statul vecin.

Extinderea fricțiunilor afectează economia globală, pe măsură ce costurile cresc, cererea scade, iar companiile reduc cheltuielile cu investițiile.

Pentru a se pune la adăpost de o eventuală recesiune, investitorii sunt sfătuiți de analiștii Citigroup să își crească expunerea pe titluri de stat. Banca americană notează că proiecțiile privind evoluția economiei globale nu au mai fost atât de pesimiste de la începutul lui 2016, când a urmat o perioadă de declin generalizat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
război comercial
tarife vamale
conflict