BCE: Așteptările privind inflația s-au redus

BCE: Așteptările privind inflația s-au redus
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Consumatorii din zona euro și-au redus așteptările privind inflația luna trecută, arată un studiu al Băncii Centrale Europene, într-un moment în care BCE se pregătește de reducerea dobânzilor, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Așteptările privind inflația în următoarele 12 luni s-au atenuat în aprilie la 2,9%, de la 3% în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2021. În plus, așteptările privind inflația în următori trei ani s-au atenuat în aprilie la 2,4%, de la 2,5% în martie, mult peste ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.

FOTO O româncă preia șefia Alianței Anti-Piraterie în Audiovizual, care îi reprezintă pe cei mai importanți jucători din industria de televiziune cu plată din Europa și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI FOTO O româncă preia șefia Alianței Anti-Piraterie în Audiovizual, care îi reprezintă pe cei mai importanți jucători din industria de televiziune cu plată din Europa și Orientul Mijlociu

Luna trecută, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la 2,4%, conform datelor Eurostat, iar analiștii se așteaptă în mai la un nivel de 2,5%.

"Respondenții mai tineri continuă să raporteze așteptărilor inflaționiste mai scăzute decât vârstnicii, deși există o convergență a percepțiilor privind inflația în rândul grupelor de vârstă", se arată în studiul BCE.

Așteptările privind veniturile au rămas nemodificate, consumatorii fiind mai puțin pesimiști privind creșterea economiei, dar se așteaptă la un ușor avans al ratei șomajului.

În timp ce majoritatea oficialilor este de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, ei sunt reticenți în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, care amenință să ducă la creșterea prețurilor la energie, și al întârzierii reducerii dobânzilor în SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflația