Bloomberg: Eliminarea lui Antonescu este a doua lovitură pentru partidele coaliției, lăsând guvernul premierului Marcel Ciolacu într-o poziție mai fragilă

Bloomberg   
Bloomberg: Eliminarea lui Antonescu este a doua lovitură pentru partidele coaliției, lăsând guvernul premierului Marcel Ciolacu într-o poziție mai fragilă

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un ultranaționalist aliniat lui Donald Trump va disputa al doilea tur de scrutin prezidențial împotriva primarului centrist al Bucureștiului, după ce și-a asigurat victoria în alegerile repetate de duminică, cea mai recentă lovitură dată establishmentului de la conducerea țării. Eliminarea lui Crin Antonescu a fost a doua lovitură pentru partidele de guvernământ, lăsând guvernul premierului Marcel Ciolacu într-o poziție mai fragilă, scrie Bloomberg.

George Simion de la Alianța ultranaționalistă pentru Unirea Românilor a obținut 40% din voturi, în timp ce independentul Nicușor Dan a obținut 20,7%, a anunțat autoritatea electorală din România luni dimineață, când  majoritatea voturilor fuseseră numărate. Fostul lider al Partidului Liberal, Crin Antonescu, care a fost susținut de partidele mainstream, a fost eliminat în urma scrutinului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar și cu o victorie impunătoare, sondajele au arătat că al doilea tur de scrutin, din 18 mai, este probabil să fie o competiție mai strânsă. Acesta va decide dacă țara va menține cursul de încredere transatlantic pe care l-a urmat în cele trei decenii și jumătate de la prăbușirea regimului dictatorului Nicolae Ceaușescu sau dacă se va întoarce către forțele anti-sistem care au contestat ordinea liberală a UE.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Putin se gândește să organizeze un ”concurs” între cei care vor să îi ia locul CITEȘTE ȘI Putin se gândește să organizeze un ”concurs” între cei care vor să îi ia locul

Votul a fost a doua încercare de a alege un președinte, după ce victoria șocantă a unui candidat de extremă dreaptă anul trecut a provocat acuzații de interferență a Kremlinului și anularea scrutinului de către Curtea Constituțională, instanța supremă. Victoria neașteptată din primul tur, în noiembrie, a lui Călin Georgescu, căruia i s-a interzis să candideze în cursa de duminică, a provocat cea mai mare criză politică din România de la căderea comunismului, notează Bloomberg.

Simion a atribuit întoarcerea împotriva establishmentului sărăciei persistente care a determinat milioane de români să părăsească țara în căutarea unui loc de muncă. El a declarat că a beneficiat, de asemenea, de lipsa de fermitate a actualului guvern în protejarea intereselor României în Uniunea Europeană și nu numai. „Unul dintre motivele pentru care guvernul și establishmentul nu sunt susținute aici în România este faptul că nu au avut o voce suficient de puternică în interiorul UE”, a declarat Simion într-un interviu acordat în biroul său din București cu puțin timp înainte de închiderea urnelor. „Au făcut ce au vrut ceilalți, ce au vrut marile puteri”, a declarat liderul AUR.

Dar Simion s-ar putea confrunta cu o concurență mai dură din partea lui Nicușor Dan, un matematician și activist care a preluat conducerea capitalei României - un oraș cu aproximativ 2 milioane de locuitori - în 2020.

„A fost pentru prima dată când avem o masă critică care spune clar că vrem o schimbare”, a declarat Nicușor Dan într-un interviu, luna trecută, comentân victoria lui Georgescu de anul trecut.

ALEGERI ÎN UMBRA LUI TRUMP

Asupra competiției din România a planat umbra lui Trump, a cărui administrație a manifestat un interes deosebit față de politica românească pe fondul protestelor legate de votul anulat. Un șef de stat ultranaționalist, care ar reprezenta România la summiturile Uniunii Europene și NATO, s-ar putea adăuga forțelor de extremă-dreapta din întreaga UE care rup cusăturile instituțiilor liberale ale blocului, arată Bloomberg.

Vorbind cu reporterii ceva mai devreme duminică, Simion a declarat că este un adept al mișcării lui Trump - și a lansat o serie de acuzații cu privire la presupuse nereguli de vot, inclusiv milioane de persoane decedate pe listele electorale, și a acuzat o serie de televiziuni de răspândirea de „minciuni”. El nu a prezentat nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile.

Instanța supremă a țării a anulat votul de anul trecut și a ordonat repetarea acestuia din cauza suspiciunilor de interferență rusă în campania lui Georgescu. Decizia instanței, pe care Simion a numit-o „lovitură de stat”, a fost criticată de grupurile de extremă dreapta, precum și de aliații lui Trump. Vicepreședintele american JD Vance a citat-o ca pe un exemplu de regres democratic și de presupusă discriminare împotriva politicienilor de extremă dreapta într-un discurs susținut în februarie la Conferința de Securitate de la München, reamintește Bloomberg.

Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al Ambasadei SUA la București în această săptămână, Vance a fost citat îndemnând România să se asigure că „vocea poporului este auzită, deoarece este fundamentul sacru al democrației”.

Cu toate acestea, un oficial american de rang înalt, vicepreședintele Comisiei Electorale Federale, James „Trey” Trainor, a avertizat cu privire la imixtiunea străină în democrația din România. Parte a unei delegații la nivel înalt de la Washington, Trainor a declarat sâmbătă că este „foarte clar” că scrutinul de anul trecut a fost manipulat, observă Bloomberg.

Investiția în artă: Un tablou de LS Lowry cumpărat cu 10 lire sterline a fost vândut la licitație pentru 800.000 de lire sterline CITEȘTE ȘI Investiția în artă: Un tablou de LS Lowry cumpărat cu 10 lire sterline a fost vândut la licitație pentru 800.000 de lire sterline

Simion a declarat că partidul său, AUR, o consideră pe Giorgia Meloni, premierul italian, drept un aliat european. Liderul de extremă dreapta a promis să pună capăt asistenței acordate Ucrainei, deși - marcând un contrast cu Georgescu, care l-a lăudat pe Vladimir Putin - Simion l-a denunțat pe președintele rus ca fiind un criminal de război. România este țara UE care are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina și a contribuit la facilitarea exporturilor a milioane de tone de cereale din această țară zguduită de război prin porturile sale de la Marea Neagră.

Președintele României nu este o figură cu rol limitat, de reprezentare, ca șefii de stat din alte țări europene. Ales pentru un mandat de cinci ani, președintele reprezintă țara la reuniunile UE și NATO și este comandantul suprem al armatei, deși prim-ministrul conduce guvernul țării, menționează Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
alegeri
romania