Bloomberg: Războiul din Ucraina scoate la iveală riscurile asociate mini-reactoarelor nucleare

Bloomberg: Războiul din Ucraina scoate la iveală riscurile asociate mini-reactoarelor nucleare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 oct 2022
Capturarea de către armata rusă a celei mai mari centrale nucleare din Europa nu doar că expune ucrainenii la riscul unui accident atomic, ci poate submina și planurile de instalare de noi reactoare în miniatură, inclusiv în țări îndepărtate, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Lunile de bombardamente și atacuri cu rachete împotriva centralei nucleare Zaporojie dezvăluie vulnerabilități pe care, din punct de vedere istoric, companiile de electricitate nu au fost obligate să le ia în considerare. De obicei, inginerii proiectează reactoarele pentru a rezista la furtuni, cutremure sau prăbușiri de avion, dar până acum nu au luat în calcul războiul. 
CONFIRMARE Guvernul amână din nou sistemul de garanție - returnare a ambalajelor. ”Să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul amână din nou sistemul de garanție - returnare a ambalajelor. ”Să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri.”

"Nicio centrală nucleară din lume nu a fost proiectată pentru a funcționa în condiții de război. Centralele nucleare sunt imediat vulnerabile", a declarat Mycle Schneider, autorul principal al raportului privind situația industriei nucleare mondiale publicat miercuri, citat de Bloomberg. 

Rezistența centralei Zaporojie este monitorizată îndeaproape de către o industrie nucleară care lucrează la o nouă generație de reactoare modulare de mici dimensiuni, sau SMR, pentru a înlocui flota îmbătrânită de centrale tradiționale din lume. 
 
Producătorii de SMR, inclusiv NuScale Power Corp. și TerraPower LLC, finanțată de Bill Gates, spun că aparatele lor vor fi ieftine și rapid de implementat.
Polonia vrea să găzduiască arme nucleare americane CITEȘTE ȘI Polonia vrea să găzduiască arme nucleare americane Există aproximativ 80 de modele unice de mini-reactoare în curs de dezvoltare în întreaga lume, unii furnizori promovând SMR-urile ca soluții pentru localitățile izolate care au nevoie de energie. 

"În teorie, vorbim despre mii de unități care ar trebui instalate pentru a avea un impact asupra piețelor de electricitate sau asupra schimbărilor climatice", a declarat Schneider într-un interviu pentru publicație americană. "Dar dacă înmulțești unitățile, înmulțești și țintele potențiale", a adăugat acesta.
 
Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., a semnat anul trecut un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar urma să dezvolte prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa. Reactorul SMR al NuScale a primit în 2020 certificare de proiectare din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), existând la un moment dat unele semne de întrebare în privința anumitor aspecte de siguranță ale tehnologiei. 
 
Săptămâna trecută, Nuclearelectrica și firma Nova Power&Gas (NPG), din grupul clujean E-INFRA, au înregistrat la Registrul Comerțului societatea de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale.
Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient CITEȘTE ȘI Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient

Ediția din 2022 a raportului menționat de Bloomberg dedică un capitol noilor amenințări expuse de războiul purtat de Rusia în Ucraina. Publicația anuală este redactată de cercetători de top în domeniul nuclear din întreaga lume și este pregătită cu finanțare din partea Fundației MacArthur din SUA și a Heinrich Boell Stiftung din Germania.

"Cu cât cota energiei nucleare este mai mare, cu atât este mai dificil să se închidă toate reactoarele ca măsură de precauție în caz de război", se arată în raportul de 385 de pagini. 
 
Autoritățile de reglementare care au participat luna trecută la conferința generală a AIEA au avertizat în mod similar că furnizorii de energie nucleară trebuie să vină cu schimbări dacă vor ca centralele să reziste la amenințarea războiului. 
 
"Chiar dacă structurile sunt extrem de bine proiectate, nu vă puteți aștepta ca acestea să reziste unui atac de tip militar. Ele nu sunt proiectate pentru așa ceva", a declarat Aybars Gurpinar, fost director al AIEA pentru securitate nucleară. 
 
Deși Departamentul american al Apărării a acordat fonduri către BWX Technologies, X-Energy LLC și Westinghouse pentru a explora fezabilitatea unor SMR-uri care sunt proiectate să rezistente la atacuri și care ar putea fi plasate în zonele de luptă, majoritatea proiectanților nu iau în considerare riscurile militare. 
 
"Deoarece SMR-urile au fost și vor fi, ca și reactoarele mari, supuse întârzierilor și costurilor neprevăzute, nu există niciun scenariu identificabil în care acestea ar putea deveni economice în aceste circumstanțe", a mai declarat Schneider. El preconizează că energia nucleară va continua să crească în rândul națiunilor asiatice, în timp ce va pierde încet teren în favoarea energiei solare și eoliene în Europa și SUA.
viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
smr
mini-reactoare nucleare
energie nucleara