Americanii care vor să vândă României mini-reactoare nucleare se listează la Bursă, fuzionând cu un fond de investiții, și așteaptă peste 370 milioane dolari pentru dezvoltare

Americanii care vor să vândă României mini-reactoare nucleare se listează la Bursă, fuzionând cu un fond de investiții, și așteaptă peste 370 milioane dolari pentru dezvoltare

De la stânga la dreapta: CEO-ul NuScale John Hopkins, ministrul Energiei Virgil Popescu și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, la semnarea acordului de cooperare, în cadrul COP-26 de la Glasgow, noiembrie 2021

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 dec 2021

Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., care a semnat în noiembrie un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, se va lista la bursa americană Nasdaq, prin fuziune cu un vehicul juridic deja listat acolo, Spring Valley Acquisition Corp., sponsorizat de fondul de investiții Pearl Energy din Dallas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma tranzacției de fuziune ce o va aduce la cota Nasdaq, a cărei finalizare este așteptată în prima jumătate a anului viitor, NuScale se așteaptă să obțină venituri brute de 413 milioane dolari (373 milioane dolari net), care vor fi investite în aducerea tehnologiei reactoarelor modulare mici la stadiul de operare comercială, compania precizând că nu se așteaptă să aibă ulterior nevoie de capital suplimentar până când va ajunge să aibă cash-flow pozitiv din operațiunile sale.

EXCLUSIV Clarificări plafon microîntreprinderi: Firmele care la finele anului 2021 vor avea afaceri de peste 500.000 de euro vor trece automat de la 1 ianuarie la impozitarea pe profit, odată cu diminuarea pragului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clarificări plafon microîntreprinderi: Firmele care la finele anului 2021 vor avea afaceri de peste 500.000 de euro vor trece automat de la 1 ianuarie la impozitarea pe profit, odată cu diminuarea pragului

Noua entitate listată, rezultată din fuziunea NuScale cu Spring Valley Acquisition Corp., va fi denumită NuScale Power Corporation și va avea simbolul bursier "SMR", identic cu abrevierea tehnologiei dezvoltate de NuScale (Small Modular Reactors - SMR). Valoarea NuScale Power Corporation este estimată preliminar la 1,9 miliarde dolari.  

Cei de la Fluor își vor păstra calitatea de acționari majoritari ai noii companii, cu circa 60% din capital, alți investitori semnificativi fiind Samsung C&T Corporation, DS Private Equity și Segra Capital.

Banca Angliei surprinde cu prima majorare de dobândă în pandemie. Acțiunile europene cresc CITEȘTE ȘI Banca Angliei surprinde cu prima majorare de dobândă în pandemie. Acțiunile europene cresc

"Tehnologia scalabilă a NuScale și modelul diversificat de business sunt gândite să ducă la rezultate financiare excepționale și să creeze valoare pe termen lung. Compania are un model de business atractiv, cu marjă mare de profit, care monetizează drepturile de proprietate intelectuală deținute de NuScale prin vânzări de module nucleare și recuperări de costuri de dezvoltare, generând totodată venituri recurente prin oferirea de servicii critice de mentenanță pe toată durata de viață a centralelor constituite din module NuScale. (...) Drepturile de proprietate intelectuală asupra tehnologiei NuScale sunt protejate de peste 600 de brevete, acordate deja sau aflate în curs de acordare", a transmis compania.

Potrivit NuScale, prima astfel de centrală ar putea fi livrată către un client cel mai devreme în 2027, compania estimând că va ajunge pe cash-flow pozitiv în 2024.

BCE reduce stimulentele, dar totodată promite un sprijin consistent pentru 2022 CITEȘTE ȘI BCE reduce stimulentele, dar totodată promite un sprijin consistent pentru 2022

"Am fost la conferința COP26 și guvernul nostru (american – n.r.) a anunțat că prima tehnologie nucleară din SUA care va fi amplasată în Europa va fi un reactor modular mic NuScale. Iar acest lucru se va întâmpla în România. Reprezentantul special al președintelui pe probleme climatice, John Kerry, și secretarul pentru Energie Jennifer Granholm au făcut acest anunț. Am fost acolo, iar acest anunț a reverberat în întreaga lume", a declarat recent CEO-ul NuScale, John Hopkins, la o întâlnire cu potențiali investitori destinată prezentării planului de listare a companiei.

Cu aceeași ocazie, Chris Colbert, directorul financiar al NuScale, a arătat că una dintre marile oportunități ale companiei, nu doar în România, ci și în întreaga Europă Centrală și de Est, este nevoia regiunii de a își înlocui în masă termocentralele pe cărbune, dar și de a își reduce dependența de importurile de gaze naturale din Rusia.

Rezerva Federală SUA: inflația nu mai e \ CITEȘTE ȘI Rezerva Federală SUA: inflația nu mai e "tranzitorie”, dobânzile cresc în 2022

"Observăm amplificându-se tot mai mult acest trend, căci oamenii își pun acum următoarea întrebare foarte dificilă: ne-am angajat să decarbonăm, dar cum o vom face realmente, în practică? NuScale este perfect poziționată pentru a îi asista", a spus Colbert.

El a menționat și parteneriatul NuScale-Nuclearelectrica, dar și proiectul companiei românești de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

VIDEOCONFERINȚA NEWS.ro - Populația activă a României este de 8,9 milioane de persoane, 3,4 milioane fiind în agricultură și în industrie. CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA NEWS.ro - Populația activă a României este de 8,9 milioane de persoane, 3,4 milioane fiind în agricultură și în industrie.

"Dar și mai important, România a anunțat recent că va închide termocentrale pe cărbune de 3,6 GW până în 2032. Iar cu această creștere a cererii de noi capacități de producție care să le înlocuiască pe cele pe cărbune, se concentrează pe centralele NuScale. Progresăm rapid cu România și beneficiem de sprijin solid atât din partea Guvernului României, cât și din partea Guvernului Statelor Unite pentru a continua pe acest drum", a mai punctat CFO-ul NuScale.

De altfel, încă de la începutul lunii trecute, Departamentul de Stat de la Washington avansa ca principal argument "de marketing" ideea că mini-reactoarele nucleare dezvoltate de NuScale pot înlocui termocentralele pe cărbune, la care România s-a angajat să renunțe treptat.

Rusia amendează Twitter cu peste 130.000 de euro pentru că nu a eliminat postări considerate ilegale de către Moscova CITEȘTE ȘI Rusia amendează Twitter cu peste 130.000 de euro pentru că nu a eliminat postări considerate ilegale de către Moscova

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituția de supraveghere și reglementare a sectorului din România, a discutat încă din vară cu Departamentul pentru Energie al SUA chestiuni legate de autorizarea acestor mini-reactoare, pe care CNCAN vrea să le introducă și în noua Strategie națională de Securitate și Siguranță Nucleară.

Reactorul SMR al NuScale a primit în august anul trecut certificare de proiectare și design din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), fiind vehiculate semne de întrebare în privința anumitor aspecte de siguranță ale tehnologiei

ULTIMA ORĂ Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou

"Primul pas pe care va trebui să îl facem în privința certificării este să elaborăm un proiect integral de acest tip pentru unul dintre amplasamentele avute în vedere, iar apoi să parcurgem procesul de autorizare a acelui proiect. Certificarea din partea NRC ajută mult în această privință, iar instituția de reglementare (din România – n.r.) va analiza și evalua designul final de detaliu pentru acea centrală individuală. Certificarea de design emisă de NRC ajută mult la această evaluare. În același timp, trebuie să menționez că, România fiind membră a Uniunii Europene, vom trimite o notificare oficială Comisiei Europene cu privire la proiect, conform Tratatului Euratom, în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Vom respecta toate standardele de reglementare", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, după ceremonia de semnare a acordului SNN-NuScale.

Doar în 2020 și în primul semestru din 2021, cheltuielile totale cumulate ale NuScale s-au ridicat la peste 220 milioane dolari, potrivit datelor publice disponibile. Pe de altă parte, de la debutul proiectului SMR, Guvernul SUA a acordat NuScale subvenții totale, sub formă de rambursări de costuri, în valoare de 450 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare modulare
minireactoare modulare
nuclearelectrica nuscale
acord nuclear romania sua; joe biden klaus iohannis