Brazilia urmează să inunde cu zahăr piața mondială

Brazilia urmează să inunde cu zahăr piața mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2021

Brazilia urmează să inunde piața mondială cu zahăr, pe măsură ce tranziția la automobilele electrice va reduce cererea pentru biocombustibili produși din trestie de zahăr, arată un studiu publicat de Soren Jensen, fost director la traderul de zahăr Alvean, transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Conform documentului, cererea pentru etanol, care în Brazilia este produs în principal din trestie de zahăr, ar urma să înceapă să scadă în 2030, pe măsură ce automobilele electrice vor deveni mai răspândite. Aceasta va lăsa procesatorii de trestie de zahăr din cel mai mare exportator mondial fără altă opțiune decât să producă mai mult zahăr, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Această tranziție în cea mai mare economie a Americii Latine este o lovitură pentru piața mondială a zahărului, iar consecințele dureroase ale surplusurilor mondiale și prețurilor reduse vor fi resimțite în țări precum Thailanda și India, care au un cost mai mari de producție. În plus, va fi o lovitură pentru acei producători de etanol care recent și-au majorat capacitățile de producție.

"Este clar că adaptarea la noile tehnologii va reprezenta o amenințare semnificativă pentru sectorul rafinării zahărului din Brazilia. Jucătorii din industrie ar trebui să înceapă să ia acest lucru în considerare atunci când vor lua deciziile de investiții de acum încolo", susține Soren Jensen, care are o carieră de trei decenii în agribusiness.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Conform celui mai pesimist scenariu elaborat de autorii studiului, cererea pentru etanol, care în unii ani a fost responsabilă pentru mai mult de 50% din trestia de zahăr procesată în Brazilia, ar urma să înceapă să scadă în 2025 și să se reducă cu aproximativ 40% până în 2035. Începând din 2035 și până în 2040 o cantitate suplimentară de 20% ar urma să fie pierdută, ceea ce va lăsa cererea de etanol la doar 40% din nivelul actual.

Brazilienii au început să adauge etanol în combustibili încă din anii 1970 iar cererea a explodat după 2000 când industria auto locală a început să lanseze pe piață automobile care rulează doar pe biocombustibili sau pe un amestec de etanol și benzină. În mod normal brazilienii aleg unul din cele două tipuri de combustibili în funcție de preț.

Procesatorii brazilieni de trestie de zahăr pot face rapid trecerea de la producția de zahăr la cea de etanol, ceea ce le permite să răspundă la modificările de pe piața mondială a zahărului. În perioade în care există un surplus de zahăr, companiile braziliene de procesare de trestie produc mai mult etanol, ceea ce în multe cazuri contribuie la reducerea supraofertei mondiale de zahăr. Adoptarea automobilelor electrice înseamnă că Brazilia își va pierde capacitatea de a echilibra piața mondială a zahărului, afectând alte state producătoare care se luptă deja cu scăderea consumului pe măsură ce consumatorii preocupați de sănătatea lor evită zahărul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
brazilia
zahar