Cea mai mare tranzacție din industria auriferă: Newmont preia rivalul australian Newcrest

Cea mai mare tranzacție din industria auriferă: Newmont preia rivalul australian Newcrest
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 mai 2023

Compania minieră americană Newmont Mining a ajuns la un acord privind preluarea rivalei australiene Newcrest Mining, în cea mai mare tranzacție din industrie, care îi va consolida poziția de cel mai mare producător de aur din lume, cu mine în America, Africa, Australia și Papua Noua Guinee.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul, care așteaptă aprobările autorităților de reglementare, evaluează Newcrest la 28,8 miliarde de dolari australieni (19,2 miliarde dolari americani).

Este cea mai mare tranzacție din sectorul minier aurifer de până acum, depășind achiziția anterioară a Goldcorp de către Newmont. Compania americană a plătit, în 2019, 10 miliarde de dolari pentru preluarea rivalei canadiene Goldcorp, tranzacție care a propulsat-o pe primul loc în topul celor mai mari producători de aur.

Nukem, compania rusească din domeniul energiei nucleare de care Occidentul nu se poate lipsi CITEȘTE ȘI Nukem, compania rusească din domeniul energiei nucleare de care Occidentul nu se poate lipsi

Newcrest, al cărui director general a demisionat brusc la sfârșitul anului trecut, a respins ofertele inițiale din partea Newmont, însă a indicat, la începutul acestei luni, că intenționează să recomande acționarilor o ofertă de preluare îmbunătățită, potrivit Bloomberg.

Conform acordului agreat acum, acționarii Newcrest vor primi 0,4 acțiuni Newmont pentru fiecare acțiune pe care o dețin, ceea ce le va conferi o participație de 31% din grupul combinat. Aceștia vor primi, de asemenea, un dividend special neimpozabil înainte de finalizarea acordului, de până la 1,10 dolari pe acțiune.

Acțiunile Newmont se apreciau cu 2,4% pe bursa de la New York în prima parte a tranzacțiilor luni. Newcrest a închis sesiunea bursieră cu un avans de 1,5%.

Achiziția Newcrest oferă gigantului american mai multă expunere la aur, într-un moment în care prețurile testează un nivel record. De asemenea, tranzacția îi va aduce și resurse suplimentare de cupru - metal pentru care se așteaptă ca cererea să depășească oferta, pe măsură ce tranziția de la combustibilii fosili accelerează.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
newmont
newcrest
preluare newcrest
top producatori aur