Consumul mondial de cărbune se va apropia de maximul istoric în acest an

Consumul mondial de cărbune se va apropia de maximul istoric în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2022

Consumul global de cărbune este posibil să se apropie în acest an de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013, pe măsură ce economiile europene vor căuta să facă economii la gazele naturale, a estimat Agenția Internațională a Energiei (IEA), informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În pofida încetinirii economiei mondiale și a carantinelor din China, creșterea explozivă a prețului gazelor naturale, după invazia rusă din Ucraina, impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial în acest an", a apreciat IEA.

Nouriel Roubini, “Dr. Doom”: SUA riscă o recesiune severă, iar cine susține contrariul își face iluzii CITEȘTE ȘI Nouriel Roubini, “Dr. Doom”: SUA riscă o recesiune severă, iar cine susține contrariul își face iluzii

Pe baza tendințelor economice actuale, consumul mondial de cărbune ar putea crește cu 0,7%, până la opt miliarde de tone în acest an, plecând de la ipoteza că economia chineză își va reveni, conform estimărilor, în a doua jumătate a anului, a precizat IEA. China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din cererea globală de cărbune. Deși cererea de cărbune a Chinei a scăzut cu 3% în prima jumătate a anului, situația ar urma să se inverseze în a doua jumătate, scrie Agerpres.

În cazul Uniunii Europene, IEA se așteaptă la o creștere a consumului de cărbune cu 7% în acest an, având în vedere că statele membre au puține surse de aprovizionare cu gaze. Agenția Internațională a Energiei mizează pe faptul că cererea mare de cărbune va continua și în a doua jumătate a anului, având în vedere că mai multe state UE au prelungit durata de funcționare a termocentralelor pe cărbune sau au redeschis unele termocentrale pentru a asigura aprovizionarea cu electricitate.

De altfel, sectorul producției de electricitate va fi cel mai mare contributor la creșterea consumului de cărbune al Uniunii Europene în acest an, IEA estimând că cerere de cărbune pentru producția de electricitate va crește cu 16% în 2022.

Consumul total de cărbune în Europa a crescut cu 14% anul trecut, în condițiile în care economiile și-au revenit din restricțiile introduse în timpul pandemiei, restricții care au dus la diminuare cererii de electricitate.

Tot acest consum ridicat vine într-un moment în care prețurile la cărbune au atins valori record, iar preconizatul embargou ce ar urma să fie introdus de UE pentru importurile de cărbune din Rusia va pune noi presiuni pe partea de aprovizionare.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
energie