Cotația grâului a crescut după ce o navă rusească a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră

Cotația grâului a crescut după ce o navă rusească a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2023

Cotația grâului a crescut luni, pe piețele din Asia, după ce duminică o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră pentru a o opri pentru verificări, ceea ce a crescut tensiunile într-o zonă importantă pentru exporturile de cereale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul rus al Apărării a precizat că nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei "Sukru Okan" după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru inspecție. Militarii ruși au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29, iar după încheierea inspecției "Sukru Okan și-a continuat drumul către portul Izmail", se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane CITEȘTE ȘI VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane

Luni, cotațiile futures la grâu au crescut cu până la 1,2%, după care avansul s-a mai moderat la 0,3% astfel că un bushel de grâu era cotat la 6,56 dolari, după ce vineri cotațiile au scăzut cu 1,5%, scrie Agerpres.

Sâmbătă, Departamentul american al Agriculturii și-a îmbunătățit estimările referitoare la livrările de cereale ale Rusiei în sezonul 2023-24 până la 48 de milione de tone. Asta înseamnă că un sfert din comerțul mondial cu grâu ar urma să provină din Rusia.

Livrările de cereale din regiunea Mării Negre au început să fie puse sub semnul întrebării după expirarea unui acord în luna iulie care permitea trecerea în siguranță a navelor care exportau cereale și alte produse alimentare din Ucraina. Îngrijorările rămân la un nivel ridicat și după atacurile cu dronă ale ucrainenilor asupra unui tanc petrolier rusesc în urmă cu o săptămână. Chiar și așa, cotațiile la grâu au scăzut cu aproape 17% de la începutul anului pe fondul recoltelor consistente.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
cereale
marea neagra