Danemarca vrea să recruteze germani și suedezi pentru a-și asigura forța de muncă necesară

Danemarca vrea să recruteze germani și suedezi pentru a-și asigura forța de muncă necesară
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2022

Danemarca vrea să organizeze o campanie de recrutare de muncitori în țările vecine în condițiile în care se luptă cu o lipsă din ce în ce mai mare de mână de lucru calificată care riscă să îi submineze revenirea economică, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul unui set de măsuri destinat să rezolve problema deficitului de personal, Guvernul social democrat de la Copenhaga a propus înființarea unor centre de recrutare ad-hoc în Germania. Autoritățile daneze urmează exemplul Suediei vecine, care susține că eforturile sale similare au avut succes în țări precum Grecia și Spania, scrie Agerpres.

Orășelul german Glashuette a devenit un fel de Champagne pentru ceasurile de lux CITEȘTE ȘI Orășelul german Glashuette a devenit un fel de Champagne pentru ceasurile de lux

"Acest model este flexibil și ne oferă oportunitatea de a ne concentra eforturile pe recrutarea de mână de lucru europeană în industriile care au probleme", a declarat ministrul danez al Muncii, Peter Hummelgaard Thomsen.

Potrivit unui studiu al băncii Nordea, relansarea economiei daneze a plasat-o înaintea altor state dezvoltate în ceea ce privește reziliența la pandemie. Însă cu o rată a șomajului de 2,5% și care se apropie de minimumul istoric, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii semnalează un deficit de personal, economiștii și decidenții au avertizat încă din vară că există riscul supraîncălzirii.

La o valoare de 39,4 euro în 2020, salariul mediu orar din Danemarca este cel mai mare din Europa. Comparativ, media în UE este de 21,5 euro pe oră, potrivit datelor Eurostat.

Dacă propunerea Executivului va obține sprijinul majorității, companiile și consilierii de carieră din Danemarca vor vizita universitățile din Germania pentru a promova locurile de muncă din Danemarca și a derula interviuri cu candidații.

În prima fază, eforturile se vor concentra pe recrutarea de asistente medicale, o categorie de angajați din sectorul public în cazul cărora efectivele s-au redus în ultimii ani, a precizat ministrul danez al Muncii, Peter Hummelgaard Thomsen. Acesta a mai spus că planul autorităților vizează și posibilitatea de a face recrutări de personal în sudul Suediei, care se învecinează cu Copenhaga, pentru joburi în sectorul serviciilor, în special pentru restaurante și industria alimentară.

viewscnt
Afla mai multe despre
danemarca
forta de munca