Dificultățile de pe piața imobiliară germană se extind

Dificultățile de pe piața imobiliară germană se extind
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2024

Piața clădirilor de birouri din Germania a suferit cel mai sever declin din ultimele două decenii, costurile de finanțare mai ridicate și revenirea lentă a angajaților la birouri afectând apetitul investitorilor, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Prețurile locuințelor din Germania - cele mai mari scăderi din ultimele 6 decenii. "Viteza și amploarea declinului sunt unice din punct de vedere istoric."

Prețurile au scăzut în ritm anual cu 13% în trimestrul patru din 2023, iar pe ansamblul anului trecut s-a înregistrat un declin de peste 10%, cel mai sever de când se publică datele, în 2003, arată datele Asociației germane a băncilor (VDP) publicate luni. Analiștii se așteaptă la noi scăderi în acest început de an, scrie Agerpres.

BCE are nevoie de mai multe certitudini privind evoluția inflației CITEȘTE ȘI BCE are nevoie de mai multe certitudini privind evoluția inflației

"O inversare a acestei tendințe pe segmentul prețurilor bunurilor imobiliare nu se întrevede încă, în pofida speculațiilor frecvente din spațiul public. Pe moment, situația rămâne extrem de dificilă în 2024", a afirmat directorul general al VDP, Jens Tolckmitt.

Acesta a explicat că actuala criză din sectorul imobiliar afectează mai sever clădirile de birouri decât locuințele. Pe fondul dificultăților cu care se confruntă economia germană și al incertitudinilor privind revenirea angajaților la birouri, "cererea pentru spații de birouri rămâne redusă", a adăugat șeful VDP.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piață de investiții imobiliare din Europa, dar majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele de construcții au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, o serie de dezvoltatori intrând în insolvență.

Până acum, Germania este cea mai afectată țară europeană de turbulențele globale de pe piața imobiliară, care afectează China și Statele Unite. În ultima perioadă au fost concedieri masive în construcții, iar sectorul imobiliar a solicitat ajutor de urgență

În condițiile în care potențialii cumpărători ai clădirilor de birouri încă cer discounturi mai mari decât sunt pregătiți să ofere vânzătorii, sectorul proprietăților imobiliare comerciale din Germania se va confrunta probabil în continuare cu dificultăți. "La începutul lui 2024, piața încă este în declin, iar prețurile continuă să scadă", a declarat Tolckmitt. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
imobiliare