Din cauza precipitațiilor, o mare parte din grâul european va ajunge să fie folosit ca nutreț

Din cauza precipitațiilor, o mare parte din grâul european va ajunge să fie folosit ca nutreț
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2021

La începutul lunii iunie, fermierul român Costin Telehuz era foarte optimist cu privire la recolta de grâu din acest an, în special având în vedere seceta de anul trecut, însă apoi au urmat trei săptămâni de ploi necontenite care au afectat calitatea recoltei mai mult decât mărimea, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prezent, Costin Telehuz crede că doar jumătate din recolta sa de grâu este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificație, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal. Restul va fi folosit ca nutreț pentru animale, ceea ce înseamnă un preț de vânzare mai mic, scrie Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Situația este similară în celelalte state din Uniunea Europeană, în condițiile în care zone din Franța și Germania au înregistrat luna trecută o cantitate dublă de precipitații față de valoarea normală. Chiar dacă firma de consultanță Strategie Grains mizează pe o majorare a producției de grâu cu 12% în acest an, comparativ cu anul trecut, ploile necontenite și-au făcut simțite efectele chiar în momentul în care începea recoltatul, provocând apariția unor boli și blocând tractoarele în câmpurile ude.

"Ne așteptăm la o revenire semnificativă a producției UE" spune Vincent Braak, analist la Strategie Grains. Acesta a avertizat însă că o "parte importantă" din recolta de grâu va fi reorientată dinspre panificație spre utilizarea ca nutreț.

Deși asta ar putea pune sub semnul întrebării vânzările spre piețele cu standarde de calitate ridicată, cum este Africa de Nord, există și motive de optimism. Uniunea Europeană se așteaptă ca exporturile sale să crească cu 11% iar blocul comunitar este un concurent pentru a prelua o parte din cota de piață a rivalilor, în condițiile în care America de Nord este lovită de secetă, iar vânzările Rusiei au fost complicat de o taxă la export. În plus, chiar și grâul de calitate inferioară ar putea fi la mare căutare, în condițiile în care există presiuni asupra aprovizionării mondiale cu nutrețuri.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

În cazul României, vremea a majorat cu siguranță volumul producției de grâu, traderul Cerealcom Dolj prognozând o creștere de 64% a recoltei în acest an. România este una din primele țări din UE care începe recoltatul grâului și recent a dominat vânzările în Egipt, cel mai mare importator mondial.

Însă ploile abundente din România și Bulgaria au afectat calitatea grâului. Chiar și așa, grâul celor două țări ar putea fi pe placul statelor din Asia de Sud-Est, unde există o cerere solidă pentru grâu folosit ca nutreț și în plus există îngrijorarea că taxa la export din Rusia ar putea face achizițiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc de la Cerealcom, Thomas Deevy.

Chiar dacă Deevy crede că exporturile de grâu ale României ar putea să accelereze, fermierul Costin Telehuz a descris situația drept "puțin sumbră".

"Nu va fi neapărat o recoltă proastă" crede Costin Telehuz, care are o fermă în Bărăgan. "Însă ne așteptam să fim într-o situație complet opusă față de ceea ce am îndurat anul trecut", a spus Telehuz.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
nutret