Din cauza războiului declanșat de Rusia, UE renunță la intenția de a tăia fondurile pentru Ungaria și Polonia ca sancțiune pentru derapajele anti-democratice

Din cauza războiului declanșat de Rusia, UE renunță la intenția de a tăia fondurile pentru Ungaria și Polonia ca sancțiune pentru derapajele anti-democratice
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Uniunea Europeană va renunța la orice intenție de a stopa fondurile europene pentru Ungaria și Polonia, ca parte a noului mecanism pentru statul de drept ce prevede sancționarea țărilor care înregistrează derapaje anti-democratice, transmite agenția Bloomberg, citată de presa maghiară.

Motivul pentru care UE amână eventuala sancționare a Varșoviei și Budapestei este războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Sancțiunile economice – care au nevoie de activarea unui mecanism complex – ar veni într-un moment în care aceste țări se confruntă cu situații extrem de dificile din cauza războiului de la propriile granițe, atât Polonia, cât și Ungaria fiind vecine cu Ucraina, scrie g4media.ro.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Pe lângă impactul economic direct al războiului, și Polonia și Ungaria se confruntă cu un aflux de refugiați ucraineni, care în cazul Varșoviei se ridică la peste un milion de persoane.

De asemenea, pentru a opri plățile, Comisia Europeană ar trebui să aibă cazuri clare de delapidare a unor fonduri europene în trecut, ceea ce ridică o problemă pentru Bruxelles, arată sursele citate de Bloombeg.

Atât Ungaria, cât și Polonia sunt acuzate de Comisia Europeană și de mai multe state membre că nu respectă independența justiției și că intimidează societatea civilă și presa liberă. 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
ue
fonduri
ungaria
polonia