Director executiv de top: Google Search este ca "țigările sau drogurile"

Director executiv de top: Google Search este ca "țigările sau drogurile"
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2023

Un director executiv de top de la Google a comparat afacerea de publicitate a browser-ului web cu vânzarea de droguri, spunând că este “unul dintre cele mai bune modele de afaceri create vreodată în lume", deoarece compania poate "ignora" utilizatorii și se poate concentra pe generarea de venituri din publicitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comentariile îi aparțin lui Michael Roszak, vicepreședinte pentru finanțe la Google, fiind scrise pentru un curs de formare în comunicare oferit de Google în iulie 2017.

Publicitatea în rețeaua de căutare "este unul dintre cele mai mari modele de afaceri create vreodată în lume", a scris Roszak, care a adăugat că doar "afaceri ilicite (țigări sau droguri)” ar putea rivaliza cu aceasta.

Microsoft a încercat să convingă Apple să cumpere Bing CITEȘTE ȘI Microsoft a încercat să convingă Apple să cumpere Bing

Afacerea dezvoltată de Google poate, efectiv, "să ignore una dintre legile fundamentale ale economiei", anume oferta și cererea, potrivit lui Roszak, citat de Bloomberg. Acest lucru a permis companiei să "ignore partea de cerere a ecuației (utilizatori și interogări) și să se concentreze doar pe partea de ofertare a agenților de publicitate".

Întrucât Google "a făcut investiții inteligente în marketing/distribuție pentru ca produsul nostru să ajungă peste tot, am putut, în esență, să rupem în două manualul de economie", a scris Roszak.

Notele sale pentru cursul oferit de companie în 2017 au fost folosite ca probă în cazul antitrust lansat de Departamentul american de Justiție împotriva Google, prin care contestă practica companiei de a plăti browsere web și producători de dispozitive mobile pentru a fi motorul de căutare implicit.

Guvernul SUA încearcă să demonstreze că Google s-a angajat în tactici anticoncurențiale pentru a-și menține poziția dominantă, acuzații pe care Google le-a respins.

Roszak a depus mărturie la procesul intentat de Departamentul de Justiție săptămâna trecută, dar guvernul a blocat accesul public pe pagina sa de web la e-mailurile, diagramele și prezentările interne ale Google, în urma protestelor companiei.

Vodafone negociază vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților CITEȘTE ȘI Vodafone negociază vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților

Agenția a început să republice documentele miercuri, după ce judecătorul Amit Mehta a intermediat un compromis pentru crearea unei proceduri care să permită publicarea acestora. Notele lui Roszak au fost făcute publice joi târziu.

Notele au fost create pentru un curs de comunicare, a declarat Roszak săptămâna trecută, precizând că nu își amintește dacă a și făcut o prezentare pe această temă. Roszak a spus că nu a trimis niciodată documentul altcuiva de la Google.

"Tot acest document este plin de hiperbole și exagerări, pentru că nu a existat niciun scop de afaceri asociat cu el, a făcut parte din cursul de prezentări", a declarat Roszak. Acesta a susținut că a spus "lucruri pe care nu le cred, ca parte a prezentării în cadrul cursului".

Avocații angajați de Google s-au opus în mod repetat ca documentul să fie folosit în instanță, argumentând că nu este un document de afaceri. Judecătorul Amit Mehta a fost de acord să asculte mărturia lui Roszak cu privire la note într-o sesiune cu ușile închise.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că notele nu reflectă opinia companiei și a precizat că acestea au fost redactate pentru un curs de oratorie, în care instrucțiunile erau să spună ceva hiperbolic și care să atragă atenția. Martorul a declarat că nu a crezut că declarațiile sunt adevărate, a precizat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană se pregătește să formuleze o plângere oficială împotriva Microsoft CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană se pregătește să formuleze o plângere oficială împotriva Microsoft

"Îl interpreta pe Gordon Gekko", a declarat avocatul Google, Edward Bennett, referindu-se la celebrul personaj din filmul Wall Street din 1987. Bennett a comparat cursul cu o "scenetă" pe care Roszak a fost rugat să o țină în cadrul unei sesiuni de instruire.

Disputa pe marginea publicării notelor a luat amploare după ce Departamentul de Justiție a retras toate probele pe care le făcuse publice anterior.

Mehta a decis că proba va fi admisă, exprimându-și, totodată, frustrarea că Google l-a pus "în încurcătură", deoarece a insistat ca mărturia care ar fi oferit context să aibă loc în sesiune închisă.

"Documentul nu conține nimic confidențial. Înțeleg că este oarecum jenant pentru martor", a spus judecătorul.

A doua zi, avocații Google au încercat să redacteze o parte a documentului, dar Mehta le-a respins cererea și a declarat că va declasifica partea din mărturia lui Roszak legată de acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
google search
michael roszak
proces sua google
practici neconcurentiale google
publicitate retea cautare google