Dobânzile României deschid în urcare după alegeri, randamentul titlurilor cu scadență în 2034 a ajuns deja la cel mai ridicat nivel începând din ianuarie

Bloomberg   
Dobânzile României deschid în urcare după alegeri, randamentul titlurilor cu scadență în 2034 a ajuns deja la cel mai ridicat nivel începând din ianuarie

Foto dreamstime.com

Dobânzile la care se împrumută Guvernul, rezultate din tranzacțiile între investitori pe piața secundară, au crescut luni, în contextul rezultatului primulului tur de alegeri prezidențiale, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Investitorii sunt, pentru moment, mai degrabă precauți în deschiderea pieței, tranzacțiile fiind încă puține.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Elena Lasconi își anunță demisia din funcția de președintă a USR, după eșecul la prezidențiale CITEȘTE ȘI VIDEO Elena Lasconi își anunță demisia din funcția de președintă a USR, după eșecul la prezidențiale
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Randamentul titlurilor cu scadență în 2034 a ajuns la cel mai ridicat nivel începând din ianuarie, potrivit datelor Bloomberg analizate de Profit.ro.

De ce este important Guvernul are o problemă majoră cu dobânzile la datoria publică, cheltuielile bugetului pe acest capitol fiind de 12,5 miliarde lei în primele trei luni, în creștere cu 64% (4,87 miliarde lei).

FOTO Bursa București deschide pe roșu CITEȘTE ȘI FOTO Bursa București deschide pe roșu

De asemenea interesant România are perspectivă negativă din partea principalelor trei agenții de evaluare financiară (Fitch, S&P și Moody s), ceea ce implică perspectiva unei deteriorări a finanțelor statului, în lipsa unor măsuri de stabilizare a finanțelor, și posibilitatea retrogradării în afara categoriei recomandate investitorilor. Următoarea evaluare din partea unei agenții de rating este la finalul verii.

Randamentul titlurilor cu scadența în 2034 a crescut cu 20 de puncte de bază, de la 7,53% vineri, la 7,73% în această dimineață. Cu cât randamentul în tranzacțiile din piața secundară este mai mare, cu atât investitorii vor cere dobânzi mai ridicate la emisiunile de obligațiuni ale statului (piața primară).

Situația s-ar putea schimba în cursul zilei, mai ales dacă volumele de obligațiuni tranzacționate cresc.

Reacția lui Nicușor Dan după rezultate alegeri: Reprezentanții partidelor să asigure o numărătoare corectă. Noi, politicienii, mai avem un drum lung până la a ajunge la aspirațiile comunităților CITEȘTE ȘI Reacția lui Nicușor Dan după rezultate alegeri: Reprezentanții partidelor să asigure o numărătoare corectă. Noi, politicienii, mai avem un drum lung până la a ajunge la aspirațiile comunităților

Guvernul se află într-o poziție bugetară dificilă, cu un deficit bugetar foarte rididcat anul trecut, de 8,65% în termeni cadsh (standardul național) și 9,3% în termeni ESA (standardul UE). Pentru 2025, ținta de deficit este estimată la 7% din PIB, dar mulți economiști consiederă că sunt necesare măsuri suplimentare de consolidare bugetară pentru atingerea acesteia.

Deficitele bugetare ridicate din ultimii ani au condus la creșterea accelerată a datoriei publice, iar acum Guvernul are de împrumutat anual sume mari de bani. Necesarul mare de finanțare al statului crește importanța mișcărilor de pe piețele de obligațiuni.

România are perspectivă negativă din partea principalelor trei agenții de evaluare financiară (Fitch, S&P și Moody s), ceea ce implică perspectiva unei deteriorări a finanțelor statului, în lipsa unor măsuri de stabilizare a finanțelor, și posibilitatea retrogradării în afara categoriei recomandate investitorilor. Următoarea evaluare din partea unei agenții de rating este la finalul verii.

ANUNȚ Oficial cu trimitere la Star Wars: Paginile de internet ale autorităților publice, vizate de hackeri, complet funcționale. ”May the Fourth Be with You!” FOTO CITEȘTE ȘI ANUNȚ Oficial cu trimitere la Star Wars: Paginile de internet ale autorităților publice, vizate de hackeri, complet funcționale. ”May the Fourth Be with You!” FOTO

Doar în primele trei luni din acest an, cheltuielile cu dobânzile au fost de 12,5 miliarde lei, în creștere cu 64% față de primele trei luni din 2024. Acestea sunt cele mai recente date disponibile de la Ministerul Finanțelor.

Necesar de împrumut de 232 miliarde lei în acest an

Pe 24 aprilie, directorul Trezoreriei, Ștefan Nanu, declara că Ministerul Finanțelor acoperise deja 42% din necesarul de împrumut pentru acest an.

În anul 2025 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 232 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management.

Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aprox 8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2024 (252 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7% din PIB (aproximativ 135 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2025, în sumă de cca 97 miliarde lei.

VIDEO Lady Gaga a oferit brazilienilor un mega-concert gratuit la care au asistat peste 2 milioane de persoane CITEȘTE ȘI VIDEO Lady Gaga a oferit brazilienilor un mega-concert gratuit la care au asistat peste 2 milioane de persoane

Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 45% din surse interne și 55% din surse externe. În 2024, Guvernul a împrumutat 252 miliarde de lei, programul de împrumuturi fiind suplimentat în mai multe rânduri în cursul anului, ca urmare a majorării țintei de deficit bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobânzi
titluri de stat