Economia britanică a scăzut pentru prima dată în ultimii 7 ani. Lira sterlină, la minimul din 2017

Economia britanică a scăzut pentru prima dată în ultimii 7 ani. Lira sterlină, la minimul din 2017
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 iul 2019

Lira sterlină s-a tranzacționat marți în jurul minimului ultimilor peste 2 ani față de dolar, în contextul în care analiștii estimează că economia britanică s-a contractat în trimestrul al doilea pentru prima dată în ultimii 7 ani, iar datele economice recente sunt pesimiste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor, economia britanică a scăzut cu 0,1%, primul declin trimestrial din 2012 încoace. În sondajul precedent, analiștii au estimat o stagnare a economie britanice în perioada menționată.

Economia britanică a scăzut pentru prima dată în ultimii 7 ani. Lira sterlină, la minimul din 2017

Moneda britanică se tranzacționează la 1,2456 dolari pe unitate, cel mai mic nivel din aprilie 2017. Datele privind vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au dezamăgit în iunie, sectorul înregistrând un declin de 1,6%, datele fiind de natură să amplifice îngrijorările investitorilor.

În aceste condiții, investitorii anticipează că o reducere a dobânzii anul viitor, alăturându-se tendinței gobale de relaxare a politicii monetare.

FOTO Primele detalii ale celui mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac CITEȘTE ȘI FOTO Primele detalii ale celui mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac

Lira a fost afectată în perioada recentă și de riscurile politice și incertitudinile legate de Brexit, în condițiile în care cursa pentru viitorul premier britanic se apropie de final, iar potențialul câștigător, Boris Johnson, susține ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord.

Lira a pierdut 2% de la momentul în care Theresa May a anunțat că intenționează să se retragă.

"O scădere a PIB în trimestrul al doilea, prima de la finele anului 2012, pare tot mai probabilă.  În contextul în care perspectivele pentru trimestrul al treilea nu sunt nici ele optimiste, Banca Angliei s-ar putea alătura tendinței globale de relaxre monetară", consideră Jeremy Stretch, responsabil de strategie monetară la Canadian Imperial Bank of Commerce.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie mareabritanica
bloomberg
economia britanica
dobanzi marea britanie
brexit