Economia Italiei a crescut neașteptat

Economia Italiei a crescut neașteptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat o creștere neașteptată în trimestrul trei din 2022, sfidând estimările conform cărora va stagna, din cauza crizei energiei, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (Istat), transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada iulie-septembrie 2022, PIB-ul Italiei a crescut cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, depășind estimările analiștilor, scrie Agerpres.

Sondaj: Fed pregătește o nouă majorare puternică a dobânzii pentru această săptămână. Dobânda cheie ar putea ajunge la 5% în martie, stârnind o recesiune CITEȘTE ȘI Sondaj: Fed pregătește o nouă majorare puternică a dobânzii pentru această săptămână. Dobânda cheie ar putea ajunge la 5% în martie, stârnind o recesiune

Avansul în domeniul serviciilor și stocurilor a sprijinit creșterea economică, în timp ce comerțul a frânat evoluția economiei. Totuși, creșterea de 0,5% din trimestrul trei din 2022 reprezintă o încetinire semnificativă față de avansul de 1,1% în perioada aprilie-iunie 2022.

Încetinirea este cauzată parțial de inflație, care s-a situat în medie la 9% înainte de a atinge nivelul record de 12,8% în octombrie, afectând cheltuielile de consum și majorând costurile pentru companii.

Cele mai recente previziuni ale autorităților de la Roma indică o creștere a economiei italiene de 3,3% anul acesta și de doar 0,6% în 2023, dar mulți analiști se așteaptă la recesiune.

În ritm anual, PIB-ul Italiei a crescut cu 2,6% în trimestrul trei din 2022, depășind estimările analiștilor.

Noul ministru al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a anunțat că Executivul va reduce deficitul bugetar și datoria în următorii ani, dar pe termen scurt a promis majorarea cheltuielilor.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul de la Roma intenționează să majoreze ținta de deficit în 2023 la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% previzionat luna trecută, ceea ce va permite măsuri expansioniste evaluate la aproape 21 miliarde de euro.

Giorgetti a declarat că Germania și Franța au anunțat deja "ample măsuri" de sprijin a economiei, pentru a contracara creșterea inflației și a crizei din energie, iar Italia nu trebuie să se teamă să procedeze la fel.

Economistul UniCredit Loredana Federico a declarat că grupul bancar încă se așteaptă la recesiune spre finalul anului, Italia "fiind în mod special vulnerabilă la criza energiei din Europa".

Federico a apreciat că probabil sezonul turistic de succes din această vară a sprijinit creștere economiei în trimestrul trei din 2022, într-o țară în care în care aproximativ 13% din PIB este legat de turism. Economistul UniCredit se așteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de 0,5% în trimestrul patru din 2022 și la un avans de 3,7% pe ansamblul acestui an, peste ținta autorităților de la Roma, de 3,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
economie