Emisiunile de obligațiuni în Europa ating pragul de o mie de miliarde de euro în timp record

Emisiunile de obligațiuni în Europa ating pragul de o mie de miliarde de euro în timp record
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Emisiunile de obligațiuni derulate în acest an în Europa ar urma să atingă pragul de o mie de miliarde de euro, cu o săptămână mai repede decât precedentul record stabilit în anul 2020, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Conform datelor analizate de Bloomberg, emisiunile de obligațiuni în Europa ar urma să atingă acest prag de referință în cursul zilei de miercuri, stimulate de o vânzare de titluri de stat spaniole în valoare de 10 miliarde de euro. Aceasta înseamnă că va fi depășit cu o săptămână precedentul record, stabilit în data de 9 iunie 2020, când guvernele din regiune își consolidau bugetele în primele luni ale pandemiei, scrie Agerpres.

FOTO Meridian Taxi încheie un parteneriat cu Revolut. Șoferii vor avea pentru pasageri un aparat special CITEȘTE ȘI FOTO Meridian Taxi încheie un parteneriat cu Revolut. Șoferii vor avea pentru pasageri un aparat special

Aproape jumătate din obligațiunile vândute pe parcursul acestui an în Europa au venit de la entități supranaționale, state suverane și agenții care au dorit să profite de interesul crescut al investitorilor pentru obligațiunile lor. Au existat însă și foarte multe firme americane care au dorit să profite de creșterea decalajului între randamente, pe măsură ce Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă dobânda de referință începând chiar de săptămâna următoare, în timp ce se așteaptă ca Rezerva Federală americană să mențină nemodificate dobânzile.

"Emitenții au dorit să își asigure finanțarea la spread-uri relativ mici. Oferta de emitenți americani a crescut în mod clar pe parcursul acestui an", spune Marc Lewell, analist la JPMorgan Chase & Co.

Companii precum Merck & Co. și Coca-Cola au profitat de diminuarea spread-urilor până la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani pentru a emite obligațiuni cu maturități mai lungi.

Datele colectate de Bloomberg arată că pe piețele de obligațiuni erau prezenți 17 emitenți, inclusiv producătorul american de dispozitive medicale Medtronic Inc, banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria și producătorul francez de articole de lux LVMH.

Toate aceste emisiuni sunt întâmpinate de o cerere solidă din partea investitorilor care vor să bage bani în fonduri de instrumente cu venit fix. De exemplu, comenzile pentru emisiunea de obligațiuni spaniole au trecut de 125 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, Nicolas Trindade, manager de portofoliu la Axa Investment Managers, atrage atenția asupra excesului de exuberanță pentru că inflația ar putea să provoace încă surprize.

"Investitorii nu ar trebui să fie lacomi într-un mediu cum este cel actual. Noi dăm întâietate obligațiunilor care au un rating de tip investment grade și pentru care fundamentele rămân solide, iar riscul de default este mult mai mic", spune Nicolas Trindade.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni
europa