Excedentul de cont curent al Rusiei a crescut de peste 3 ori, la 167 miliarde dolari

Excedentul de cont curent al Rusiei a crescut de peste 3 ori, la 167 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 aug 2022

Excedentul de cont curent al Rusiei a ajuns la un nivel de peste trei ori mai mare față de anul trecut, pe fondul creșterii veniturilor din exporturile de energie, în timp ce importurile au scăzut, afectate de sancțiunile internaționale.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un surplus de aproape 167 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iulie, comparativ cu un excedent de puțin peste 50 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Rusiei, citate de Bloomberg.

După primele șase luni, excedentul de cont curent al Rusiei atinsese 138,5 miliarde de dolari.

Europa va intra într-o recesiune totală dacă Rusia oprește complet gazele – ING CITEȘTE ȘI Europa va intra într-o recesiune totală dacă Rusia oprește complet gazele – ING

Încasările din vânzările de petrol și gaze au devenit o sursă critică de valută forte pentru Kremlin după invadarea Ucrainei în februarie. Prăbușirea importurilor, determinată în parte de sancțiunile impuse de statele occidentale din cauza războiului, contribuie la excedentul de cont curent.

Veniturile constante din exporturile de energie, alături de controalele stricte ale capitalului, au susținut rubla, moneda rusească având cea mai bună performanță la nivel global de la începutul anului.

Potrivit estimărilor Băncii Rusiei, excedentul de cont curent se va reduce simțitor în a doua parte a anului, în timp ce scăderea economică este așteptată să accelereze.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
excedent cont curent
exporturi petrol
prabusire importuri
sanctiuni
razboi ucraina