Fermierii europeni se îndreaptă spre nutrețul modificat genetic pentru a înlocui porumbul din Ucraina

Fermierii europeni se îndreaptă spre nutrețul modificat genetic pentru a înlocui porumbul din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2022

Fermierii europeni se pregătesc să cumpere mai mult nutreț modificat genetic din SUA și America Latină, după ce invazia rusească a întrerupt livrările de porumb din Ucraina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Războiul din Ucraina a obligat deja companiile să caute alternative la uleiul de floarea soarelui iar modificarea schimburilor comerciale ar urma să includă și porumbul, care este utilizat în principal ca nutreț pentru hrana animalelor. Porumbul nemodificat genetic din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din importurile Uniunii Europene. În schimb, în cazul porumbului din SUA, aproximativ 92% este de tip modificat genetic, un procent similar fiind valabil în cazul celui din Brazilia, susține Center for Food Safety.

GRAFIC Criza de energie din Franța este atât de acută, încât Carrefour stinge luminile în supermarketuri CITEȘTE ȘI GRAFIC Criza de energie din Franța este atât de acută, încât Carrefour stinge luminile în supermarketuri

Deși companiile din UE nu trebuie să eticheteze carnea sau produsele din animale hrănite cu culturi modificate genetic, în ultimul deceniu a crescut cererea pentru lactate de la vaci care sunt hrănite cu nutreț care nu este modificat genetic, scrie Agerpres.

Pe măsură ce UE se îndreaptă spre garantarea securității alimentare, blocul comunitar relaxează și regulile privind importurile. În Spania, țară care pe parcursul următoarelor săptămâni așteaptă să primească porumb din SUA, Argentina și Brazilia, Guvernul de la Madrid a decis să permită, temporar, importurile care conțin urme de pesticide, pentru a putea face față opririi importurilor din Ucraina.

Această soluție va ajuta la evitarea crizelor de aprovizionare, a declarat un purtător de cuvânt de la CESFAC, Asociația producătorilor de nutreț din Spania, care alături de Țările de Jos este unul din cei mai mari clienți pentru porumbul din Ucraina.

Prețul porumbului și al altor cereale a crescut în urma invadării Ucrainei, țară care a exportat aproximativ 6,6 milioane de tone de porumb în UE până la finele lunii martie, sub media multianuală de 7,2 milioane de tone.

Andree Defois, analist la firma de consultanță Strategie Grains, prognozează că UE va importa în sezonul agricol curent 800.000 de tone de porumb din SUA, cea mai mare cantitate de după sezonul 2017-2018.

"Unii fermieri din Europa Centrală și Danemarca au început să epuizeze stocurile de nutreț care nu este modificat genetic", spune și Ase Andersson, director de comunicare la producătorul danez de lactate Arla. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nutreț
porumb