Franklin Templeton crede că modelul Fondului Proprietatea ar putea fi copiat și de alte state, inclusiv Ucraina și Africa de Sud

Franklin Templeton crede că modelul Fondului Proprietatea ar putea fi copiat și de alte state, inclusiv Ucraina și Africa de Sud
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 iul 2023

Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, vrea să reproducă modelul Fondului și în alte părți ale lumii, din Ucraina până în Africa de Sud, după succesul major al listării Hidroelectrica, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Credem că este un model care poate fi replicat. Am purtat discuții cu o serie de alte țări în legătură cu înființarea unui vehicul similar cu Fondul Proprietatea", a declarat într-un interviu, pentru Bloomberg, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton în România. 

Piața muncii din SUA a încetinit în iunie, dar nu suficient încât să dea peste cap planurile Fed de majorare a dobânzilor CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA a încetinit în iunie, dar nu suficient încât să dea peste cap planurile Fed de majorare a dobânzilor

Fondul Proprietatea a obținut 8,1 miliarde de lei prin vânzarea unei participații la Hidroelectrica. Înființat inițial de statul român ca modalitate de despăgubire a celor ale căror proprietăți au fost confiscate în timpul regimului comunist, Fondul este în prezent un vehicul independent administrat de Franklin Templeton.

Meyer adaugă faptul modelul Fondului Proprietatea ar putea funcționa și în alte țări foste comuniste, precum Ucraina, dacă există voință politică. La începutul acestui an, Franklin Templeton a semnat un memorandum de înțelegere cu Uzbekistan pentru a crea un fond național de investiții care să ajute la atragerea investitorilor străini în companiile de stat.
 
"Mi-ar plăcea foarte mult să văd că se încearcă acest lucru și în Africa de Sud, unde există un număr foarte mare de entități deținute de stat care ar putea beneficia foarte mult de pe urma unei game mai largi de acționari", a declarat Meyer, de origine sud-africană. 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
franklin templeton
fondul proprietatea
hidroelectrica