GRAFIC Ascensiunea meteorică a Novo Nordisk și efectul asupra dobânzilor din Danemarca

GRAFIC Ascensiunea meteorică a Novo Nordisk și efectul asupra dobânzilor din Danemarca
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 aug 2023

Succesul Novo Nordisk și al altor producători danezi de medicamente forțează Danemarca să mențină ratele dobânzilor la un nivel mai scăzut, potrivit celei mai mari bănci a țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Există "o legătură directă" între rolul din ce în ce mai mare al industriei farmaceutice în economie și întărirea coroanei, care, la rândul său, mărește ecartul dintre rata dobânzii-cheie din Danemarca și cea a Băncii Centrale Europene, conform analiștilor Danske Bank.

"Poate părea ciudat că medicamentele pentru slăbit afectează ratele dobânzilor în Danemarca, dar așa este", a comentat Jens Naervig Pedersen, analist senior la Danske, pentru Bloomberg, referindu-se la medicamente precum Wegovy, produs de Novo Nordisk.

Michael Burry, investitorul legendar din „The Big Short”, pune un pariu masiv pe o prăbușire a Wall Street CITEȘTE ȘI Michael Burry, investitorul legendar din „The Big Short”, pune un pariu masiv pe o prăbușire a Wall Street

Banca centrală daneză a majorat costurile de împrumut mai puțin decât BCE în ultimul an, pentru a slăbi moneda țării, pe fondul unor exporturi în plină expansiune. Acest lucru a creat, deja, o diferență de 40 de puncte de bază față de rata dobânziilor din zona euro.

GRAFIC Ascensiunea meteorică a Novo Nordisk și efectul asupra dobânzilor din Danemarca

Între timp, ascensiunea meteorică a Novo Nordisk a împins valoarea de piață a companiei peste produsul intern brut al Danemarcei și a propulsat-o pe locul secund în Europa în funcție de capitalizare, după retailerul de bunuri de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Săptămâna trecută, producătorul danez de medicamente și-a majorat estimările de profit pentru anul 2023, pe fondul cererii ridicate pentru Wegovy.

Industria farmaceutică a contribuit cu aproape 2 puncte procentuale la creșterea produsului intern brut în Danemarca de la finele anului 2021, potrivit estimărilor Sydbank, stârnind îngrijorări că industria ar putea ascunde slăbiciuni în alte părți ale economiei.

Creșterea industriei farmaceutice va impulsiona probabil și mai mult balanța externă a Danemarcei și va întări coroana, forțând banca centrală să își extindă rezervele valutare și să lărgească și mai mult marja de dobândă pe termen mediu, potrivit Danske.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
novo nordisk
danske bank
economia daneza
banca centrala danemarca
medicament slabit