Confruntată cu aprecierea puternică a rublei, banca centrală a Rusiei reduce dobânda cheie pentru a treia oară în mai puțin de o lună

Confruntată cu aprecierea puternică a rublei, banca centrală a Rusiei reduce dobânda cheie pentru a treia oară în mai puțin de o lună
scris 26 mai 2022
Banca centrală a Rusiei a decis a treia reducere a ratei de dobândă în mai puțin de o lună, și a declarat că astfel de decizii ar putea continua, în contextul în care insituția încearcă să oprească raliul recent al rublei.
 
Controlul capitalului, prăbușirea importurilor și creșterea puternică a prețurilor la energie au făcut rubla cu aproximativ 20% mai puternică decât înainte de războiul din Ucraina.
 
Indicele ROBOR își continuă creșterea CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR își continuă creșterea

Banca Rusiei a redus joi dobânda de referință la 11%, de la 14%, în cadrul unei reuniuni extraordinare pe care a anunțat-o cu doar o zi înainte. Toți cei 23 de economiști intervievați de Bloomberg au prezis o reducere, cei mai mulți dintre ei preconizând o reducere de două puncte procentuale.

Euro se apreciază cu aproape 5% față de rublă în jurul orei prânzului, iar dolarul este în urcare cu circa 3% față de moneda rusească.
 
După a redus dobânda cu 9 puncte procentuale din aprilie încoace, banca centrală a anunțat că vede în continuare posibilitatea unor  astfel de decizii la următoarele reuniuni. Într-o declarație care însoțește decizia, factorii de decizie au menționat foarte puțin rubla, în afară de faptul că rata de schimb a contribuit la încetinirea inflației, notează Bloomberg.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
ruble
gaz
putin
rusia
gaz in ruble
gaze rusesti
dobanda rusia