GRAFICE Încetinirea tot mai accentuată a economiei Chinei se răsfrânge asupra întregii lumi. O "bombă cu ceas"

GRAFICE Încetinirea tot mai accentuată a economiei Chinei se răsfrânge asupra întregii lumi. O "bombă cu ceas"
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2023

Economia Chinei ar trebui să reprezinte o treime din creșterea economică mondială în acest an, astfel că încetinirea dramatică din ultimele luni trage semnale de alarmă în întreaga lume.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Guvernele se pregătesc pentru o lovitură pentru economiile lor, deoarece importurile chinezești - de la materiale de construcții la produse electronice - sunt în scădere. Caterpillar spune că cererea chineză de utilaje pentru șantierele de construcții este mai mică decât se credea anterior. Președintele american Joe Biden a numit problemele economice ale Chinei o "bombă cu ceas".

Investitorii globali au retras deja peste 10 miliarde de dolari de pe piețele bursiere din China, cea mai mare parte a vânzărilor vizând titlurile blue chips. Goldman Sachs și Morgan Stanley și-au redus țintele pentru acțiunile chinezești, prima avertizând, de asemenea, cu privire la riscurile de contagiune pentru restul regiunii, scrie Bloomberg.

GRAFIC Investitorii străini au renunțat la acțiuni blue chip din China de 11 miliarde de dolari. Cea mai lungă perioadă de retrageri CITEȘTE ȘI GRAFIC Investitorii străini au renunțat la acțiuni blue chip din China de 11 miliarde de dolari. Cea mai lungă perioadă de retrageri

Până acum, economiile asiatice au suferit cea mai mare lovitură pentru comerțul lor, alături de țările din Africa. Japonia a raportat, în iulie, prima scădere a exporturilor din mai bine de doi ani, după ce China a redus achizițiile de mașini și cipuri. Săptămâna trecută, bancherii centrali din Coreea de Sud și Thailanda au invocat redresarea slabă a Chinei ca argument pentru reducerea previziunilor de creștere pentru economiile naționale.

Totuși, nu toate perspectivele sunt întunecate. Încetinirea Chinei va trage în jos prețurile globale ale petrolului, iar deflația din această țară înseamnă că prețurile bunurilor livrate în întreaga lume scad. Evoluția reprezintă un beneficiu pentru țări precum SUA și Marea Britanie, care încă se luptă cu o inflație ridicată.

Unele piețe emergente, precum India, văd, de asemenea, oportunități, sperând să atragă investițiile străine care ar putea părăsi țărmurile Chinei.

Dar, fiind a doua economie ca mărime din lume, o încetinire prelungită a economiei chinezești va afecta, mai degrabă decât să ajute, restul lumii. O analiză a Fondului Monetar Internațional arată cât de mult este în joc: o creștere a economiei Chinei cu 1 punct procentual echivalează cu un avans de aproximativ 0,3 puncte procentuale la nivelul economiei globale.  

Deflația din China "nu este un lucru atât de rău" pentru economia globală, a declarat Peter Berezin, șef de strategie globală la BCA Research, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna în creștere. Măsurile de stimulare din China ridică moralul CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna în creștere. Măsurile de stimulare din China ridică moralul

"Dar, dacă restul lumii, SUA și Europa, intră în recesiune, dacă China rămâne slabă, atunci asta ar fi o problemă - nu doar pentru China, ci pentru întreaga economie globală", a adăugat Berezin.

Scăderea comerțului

Multe țări, în special cele din Asia, consideră China ca fiind cea mai mare piață de export, pentru bunuri care variază de la piese electronice și alimente până la metale și energie.

Valoarea importurilor chinezești a scăzut în nouă din ultimele 10 luni, pe măsură ce cererea se retrage de la nivelurile record stabilite în timpul pandemiei. Valoarea livrărilor din Africa, Asia și America de Nord a fost mai mică în iulie decât în urmă cu un an.

Importurile Chinei sunt în scădere

Importurile din Africa și Asia au scăzut aproape tot anul, iar restul lumii nu face excepție

GRAFICE Încetinirea tot mai accentuată a economiei Chinei se răsfrânge asupra întregii lumi. O

viewscnt
Afla mai multe despre
economia chinei
incetinire economie china
comert china restul lumii
deflatie china