Grupul Lukoil, prins la mijloc în procesul de reducere a legăturilor dintre Bulgaria și Rusia

Grupul Lukoil, prins la mijloc în procesul de reducere a legăturilor dintre Bulgaria și Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2024

Prezența grupului petrolier rus Lukoil în Bulgaria este greu de ignorat, în condițiile în care deține cea mai mare rafinărie din țara vecină plus o rețea de peste 220 de benzinării, însă această co-existență pașnică și profitabilă a fost întreruptă de decizia președintelui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, astfel că acum Lukoil vrea să își vândă activele și să plece din Bulgaria din cauza a ceea ce numește presiune politică, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dezmembrarea mai multor decenii de afaceri bune între Bulgaria și Rusia ar finaliza reorientarea Bulgariei spre UE și NATO și ar fi în contrast cu ceea ce se întâmplă în Ungaria și Serbia. O condiție crucială pentru asta este ca rafinăria Lukoil Neftohim să fie preluată de o "renumită companie internațională", fie din Europa, SUA sau Golful Persic, a declarat ministrul bulgar de Finanțe, Assen Vassilev. Criticii Lukoil spun că grupul rus are o influență uriașă asupra elitei politice și de afaceri din Bulgaria, scrie Agerpres.

Green Horse Game, controlată de Tencent, își majorează afacerile în România CITEȘTE ȘI Green Horse Game, controlată de Tencent, își majorează afacerile în România

"Trebuie să ne asigurăm că afacerea va opera în mod responsabil în țară și că nu va fi utilizată pentru a influența mediul politic. Ne asigurăm că nu depindem, pentru aprovizionarea noastră critică, de o țară care ne consideră neprieten", a declarat Assen Vassilev într-un interviu pentru Bloomberg.

Chiar dacă dorința Bulgariei de a se distanța de Rusia îi aduce felicitări în rândul aliaților occidentali, ea creează totuși neliniște la Kameno, o localitate în apropiere de portul Burgas, unde este amplasată rafinăria Lukoil Neftohim, și unde un sfert dintre locuitori lucrează la această rafinărie sau au legătură cu ea.

"Oamenilor le este teamă, este greu să găsești un loc de muncă dacă ești în vârstă. Oamenii se tem că noul proprietar al rafinăriei va menține doar unele operațiuni dar nu sunt siguri despre restul", spune Hiulia Alieva, proprietara unui magazin de cadouri și a unei florării din Kameno.

Modificarea poziției Bulgariei nu a trecut neobservată de Lukoil. În luna decembrie, compania rusă a anunțat că, din cauza presiunilor cu care se confruntă în Bulgaria, a decis să își revizuiască strategia, inclusiv prin posibila vânzare a rafinăriei de la Burgas. Revizuirea planurilor "este o consecință a adoptării, de către autoritățile bulgare, a unor legi discriminatorii și a altor decizii incorecte motivate politic față de rafinărie, care nu au nimic de a face cu o reglementare civilizată a unor mari afaceri și nici cu creșterea veniturilor la bugetul statului", a informat atunci compania petrolieră rusească.

Lukoil nu a anunțat în mod concret că a decis să își vândă rafinăria în timp ce Litasco SA, divizia internațională de marketing și trading a grupului Lukoil, care în mod oficial deține rafinăria de la Burgas, nu a dorit să comenteze.

Cu toate aceste, ministrul bulgar de Finanțe, Assen Vassilev, este convins că Lukoil caută deja un cumpărător în timp ce Bulgaria are voința politică necesară pentru a finaliza o astfel de tranzacție. "Bulgarilor le place o afacere bună. Diversificarea oferă o șansă bună pentru țară, o afacere bună pentru industrie. Dacă avem de ales între ideologie și o afacere bună, vom alege întotdeauna o afacere bună", a spus oficialul bulgar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
bulgaria