Indotek, controlat de unul dintre cei mai bogați unguri, cu afaceri și în România, cumpără acțiunile Sberbank la cel mai mare retailer din Balcani

Indotek, controlat de unul dintre cei mai bogați unguri, cu afaceri și în România, cumpără acțiunile Sberbank la cel mai mare retailer din Balcani
scris 8 apr 2022

Grupul ungar Indotek, controlat de Daniel Jellinek, printre cei mai bogați oameni de afaceri din țara vecină, cu investiții importante și în România, este pe cale să devină principalul acționar al grupului croat Fortenova (fostul Agrokor), cel mai mare retailer din Balcani, în urma unui acord cu banca rusă Sberbank.

Fondul de investiții Indotek-Investments a semnat un acord pentru achiziția participației de 43% deținută de Sberbank la Fortenova Group, creat în urma restructurării grupului falimentar Agrokor, a declarat pentru Bloomberg un purtător de cuvânt al fondului maghiar.

Sberbank, cea mai mare bancă comercială din Rusia, este nevoită să își vândă activele europene, după ce a fost vizată de sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Săptămâna aceasta, SUA au instituit un blocaj total asupra băncii rusești cu capital de stat, interzicând entităților americane să facă tranzacții cu aceasta.

O primă imagine asupra impactului financiar pe care îl poate avea ieșirea de pe piața din Rusia pentru marile companii petroliere din Occident. Shell, care și-a atras critici dure, estimează o \ CITEȘTE ȘI O primă imagine asupra impactului financiar pe care îl poate avea ieșirea de pe piața din Rusia pentru marile companii petroliere din Occident. Shell, care și-a atras critici dure, estimează o "lovitură" de până la 5 miliarde de dolari doar în T1

Jellinek vede tranzacția ca pe o investiție pe termen lung, iar Indotek va fi un partener strategic pentru Fortenova, potrivit purtătorului de cuvânt.

Prețul achiziției nu a fost dezvăluit. Tranzacția este supusă aprobărilor autorităților relevante.

Jellinek a încheiat o serie de tranzacții cu ginerele premierului ungar Viktor Orban, Istvan Tiborcz, cel mai recent în martie, când a vândut o participație de control în Diofa Asset Management către BDPST Zrt., principalul vehicul de investiții al lui Tiborcz.

Tot în martie, Jellinek  a semnat contractul de achiziție a clădirii de birouri One Victoriei Center din București de la antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu, acționari ai One United Properties, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Valoarea tranzacției este estimată la peste 20 de milioane de euro.

Grupul Indotek a intrat pe piața imobiliară românească în vara anului 2019,  cu prima sa investiție semnificativă făcută în afara Ungariei, prin achiziția mall-ului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată la 43 milioane de euro.

Fortenova este cel mai mare retailer din Balcani, având peste 70 de companii în portofoliu, cu venituri anuale de 5 miliarde de euro și peste 50.000 de angajați, în Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Grupul a fost creat în 2019, în urma restructurării retailerului Agrokor, plasat sub adminstrare specială din cauza datoriilor acumulate, în valoare de aproximativ 7,8 miliarde de euro (echivalentul a circa 16% din produsul intern brut al Croației).

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
fortenova
indotek
sberbank
daniel jellinek
achizitie agrokor
faliment agrokor
sanctiuni sberbank