Inflația din cele mai mari economii europene a încetinit peste așteptări în decembrie. Chiar și așa, BCE pregătește noi majorări de dobânzi

Inflația din cele mai mari economii europene a încetinit peste așteptări în decembrie. Chiar și așa, BCE pregătește noi majorări de dobânzi
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 ian 2023

Creșterea prețurilor din cele mai mari economii europene a încetinit pe final de an, oferind sprijin burselor din Europa. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că Banca Centrală Europeană se va grăbi să oprească majorările de dobânzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis pe verde primele două ședințe de tranzacționare din an și continuă avansul și miercuri. Indicele urcă cu peste 1,2% după ora 14:00, ora României.

Gospodăriile din România alocă peste un sfert din cheltuieli pentru mâncare, cel mai mare procent din UE. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice și țigări, mai mari decât cele pentru sănătate CITEȘTE ȘI Gospodăriile din România alocă peste un sfert din cheltuieli pentru mâncare, cel mai mare procent din UE. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice și țigări, mai mari decât cele pentru sănătate

Avansul a fost susținut de datele pozitive publicate recent, inclusiv intențiile de achiziții ale managerilor din sectorul manufacturiei și încetinirea inflației.

Inflația din Germania, cea mai mare economie europeană, a fost sub așteptări în decembrie, coborând la 9,6% în ritm anual, potrivit datelor publicate marți. Cifrele privind inflația din Franța au oferit, de asemenea, o surpriză pozitivă astăzi, creșterea prețurilor de consum încetinind la 6,7% în decembrie, de la un nivel record de 7,1% în noiembrie.

Rapoartele publicate începând de vineri au arătat că, în decembrie, creșterile de prețuri din Germania până în Spania au scăzut mai mult decât se așteptau economiștii, după ce costurile gazelor naturale s-au redus și au fost acordate ajutoare guvernamentale.
 
Aceste scăderi maschează însă o presiune mai mare pe indicatorii care exclud elemente precum energia și alimentele (inflația CORE) - exact ceea ce urmărește Banca Centrală Europeană pentru a determina cât de mult trebuie să crească costurile de împrumut. La fel ca în SUA, unde Rezerva Federală își menține poziția de  în ciuda celor cinci luni de încetinire a inflației, o schimbare bruscă a planurilor BCE este puțin probabilă, notează Bloomberg.
După cel mai prost an din istoria companiei, Tesla continuă să scadă acum abrupt pe bursă CITEȘTE ȘI După cel mai prost an din istoria companiei, Tesla continuă să scadă acum abrupt pe bursă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a promis deja o nouă majorare de jumătate de punct procentual a ratelor de dobândă luna viitoare - "și posibil și la cea de după".

Cele mai recente proiecții ale BCE arată că inflația nu va atinge ținta de 2% până la sfârșitul anului 2025. Previziunile actualizate vor fi disponibile abia în martie.
 
"S-ar putea ca vârful inflației să fie într-adevăr în urma noastră, dar problema este persistența inflației de bază. Prin urmare, decizia din februarie este bătută în cuie", a declarat Piet Christiansen, responsabil de strategie la Danske Bank, citat de Bloomberg.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
dobanzi
bce
franta
germania
preturi de consum
indice preturi
varf inflatie
core