Interviu Dăncilă în Bloomberg: România vrea să repare relațiile cu Uniunea Europeană

Interviu Dăncilă în Bloomberg: România vrea să repare relațiile cu Uniunea Europeană
scris 14 iun 2019

Premierul român Viorica Dăncilă face planuri pentru repararea răului făcut relațiilor cu Uniunea Europeană de fostul său aliat, fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru corupție, consemnează vineri Bloomberg, care a realizat un interviu telefonic cu șefa Executivului de la București.

Viorica Dăncilă își exprimă în interviu "încrederea fermă că pericolul declanșării Articolului 7 în cazul României a trecut", referindu-se la mecanismul UE de sancționare a statelor care încalcă normele blocului, scrie Agerpres.

Absurditate - Victimele colaterale ale noii propuneri de lege anti-fumat: preoții, dar și simplii fumători care oferă o țigară, la cerere, unui trecător CITEȘTE ȘI Absurditate - Victimele colaterale ale noii propuneri de lege anti-fumat: preoții, dar și simplii fumători care oferă o țigară, la cerere, unui trecător

"Am reluat dialogul constructiv cu Bruxelles, nu dorim să dăm niciun fel de motive pentru potențiale sancțiuni", asigură premierul.

Viorica Dăncilă, care candidează pentru succesiunea lui Dragnea în fruntea social-democraților la congresul din 29 iunie, susține de asemenea că "guvernul nu mai este interesat de revizuirea justiției" și că "acest lucru este un pas înainte".

Susținătorii partidului au motive să sprijine apelul premierului la o schimbare de curs, scrie Bloomberg, care amintește că România a fost amenințată cu sancțiuni din partea UE dacă nu renunță la amendarea Codului penal. Dar poate cea mai bună motivație este rezultatul slab obținut de PSD la alegerile europene din mai, notează agenția, menționând în context că susținerea pentru UE în rândul românilor este deasupra mediei blocului.

"Sunt în favoarea unei abordări diferite, una proeuropeană și un angajament puternic față de valorile UE", spune Dăncilă.

FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut! CITEȘTE ȘI FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut!

Mai sunt însă și alte probleme de remediat, remarcă Bloomberg, amintind că deficitul bugetar al României tinde să depășească limitele UE, iar investitorii vor avea nevoie de asigurări după ce un pachet fiscal surpriză menit să crească încasările statului a dus la cea mai mare scădere bursieră după criza din 2008.

Viorica Dăncilă insistă că a adoptat o "abordare conciliantă", oferind alternativă la stilul autoritar al lui Dragnea, și promite să amendeze taxele controversate impuse sectoarelor energiei și telecomunicațiilor, pronunțându-se totodată pentru o politică "flexibilă" de cheltuieli publice.

În același timp, potrivit premierului, guvernul român speră să obțină un "portofoliu important" în viitoarea Comisie Europeană, având în vedere energia, transporturile, mediul sau extinderea, mai scrie Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
viorica dancila
uniunea europeana
bloomberg