Lagarde: Nu am discutat deloc reducerea dobânzilor. BCE trebuie să țină garda ridicată

Lagarde: Nu am discutat deloc reducerea dobânzilor. BCE trebuie să țină garda ridicată
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 dec 2023

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că factorii de decizie politică nu trebuie să se complacă în urma revenirii recente a inflației spre ținta de 2%, semnalând că pariurile investitorilor pe o reducere iminentă a ratelor dobânzilor ar putea fi premature.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu ar trebui absolut deloc să coborâm garda. Nu am discutat deloc despre reduceri de rate”, a declarat Lagarde, după anunțarea deciziilor de politică monetară.

BCE a păstrat dobânzile neschimbate pentru a doua ședință consecutivă, după decizii similare luate de Rezerva Federală (Fed) a SUA și de Banca Angliei.

Fed menține dobânzile neschimbate și indică că va trece la reduceri în 2024 CITEȘTE ȘI Fed menține dobânzile neschimbate și indică că va trece la reduceri în 2024

În timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că au început deja discuțiile pe tema reducerii ratelor dobânzilor, alimentând optimismul investitorilor care pariază pe reluarea rapidă a relaxării monetare, Lagarde s-a alăturat guvernatorului Băncii Angliei în prezentarea unor argumente împotriva unei mutări premature, notează Bloomberg.

Acțiunile europene, care s-au apreciat puternic în prima parte a zilei, și-au temperat avansul în urma comentariilor lui Lagarde.

Indicele Stoxx Europe 600 avansa cu 0,4% în jurul orei 17:30, după ce anterior a urcat cu până la 1,7%, atingând un maxim intraday de 480,64 puncte.

Referința DAX de la Frankfurt a coborât de la un nou maxim record de 17.003 puncte atins în prima jumătate a zilei și a trecut pe scădere, cu un declin de 0,5% la ora menționată.

Citigroup dă bonusuri unor angajați care acceptă să plece. Cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod \ CITEȘTE ȘI Citigroup dă bonusuri unor angajați care acceptă să plece. Cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod "Bora Bora"

Indicele FTSE 100 de la Londra se aprecia cu 0,9%, CAC 40 de la Paris avansa cu 0,3%, în timp ce indicele FTSE MIB de la Milano consemna un recul de 0,4%.

Lagarde a citat riscuri ascendente persistente asupra prețurilor de consum, generate, printre altele, de costurile salariale în creștere și de modul în care acestea sunt absorbite de companii.

Cu toate acestea, BCE a renunțat, în comunicatul său de la finele ședinței de politică monetară, la formularea potrivit căreia inflația "este așteaptată să rămână prea ridicată pentru prea mult timp", spunând în schimb că aceasta "va scădea treptat pe parcursul anului viitor".

Inflația din zona euro a încetinit la 2,4% în noiembrie, mai rapid decât estimau analiștii.

Cele mai recente previziuni ale BCE indică o inflație medie anuală de 2,7% în 2024 și de 2,1% în 2025, în coborâre de la o rată de 5,4% estimată pentru acest an.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
inflatie
rate dobanzi bce
reducere dobanzi bce
fed
jerome powell